Videospeler inladen...

Albanië klaagt Belgische traagheid aan na arrestatie Albanese gangster

Albanië haalt uit naar België na de arrestatie van de Albanese gangster Safet "Bajri" Rustemi, vorige vrijdag. “België heeft veel te lang gewacht om informatie over hem door te sturen", aldus een lid van de Albanese regering in "Terzake". "Wanneer dat vroeger zou zijn gebeurd, had de Albanese justitie sneller kunnen ingrijpen en hadden we zware misdaden kunnen voorkomen", luidt het nog. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft toe dat zijn diensten gerust wat sneller hadden kunnen werken, maar wijst er ook op dat Rustemi al in 2001 strafbare feiten in Albanië had gepleegd.

Speciale eenheden van de Albanese politie hebben Safet Rustemi opgepakt. Na een onderzoek van enkele maanden zijn ook nog tien bendeleden gearresteerd. De aanklachten? Onder meer moord, illegaal wapenbezit, witwassen, afpersing en drugshandel.

"De operatie is bijzonder belangrijk gezien de ernst van de misdrijven en het gevaar dat deze bendeleden voor het Albanese volk betekenen", zegt Besfort Lamallari, onderminister van Binnenlandse Zaken. "De operatie is grondig uitgevoerd door de Albanese autoriteiten. En we hadden ook de steun van de Nederlandse autoriteiten die locaties hebben geïdentificeerd en in Nederland twee bendeleden hebben gearresteerd. Het was een succesvolle operatie."

Maar we hadden veel vroeger kunnen ingrijpen als België ook zo goed had samengewerkt met ons, zeggen verschillende bronnen binnen de Albanese politie, justitie en regering. "De Albanese autoriteiten hebben sinds april 2018 verschillende keren de Belgische autoriteiten gevraagd naar de vonnissen van de Belgische correctionele rechtbank ten aanzien van Safet Bajri Rustemi”, zegt Lamallari.

"Onze verbindingsofficier en de Albanese vertegenwoordigers van de ambassade hebben meermaals gevraagd naar deze uitspraken. De minister van Binnenlandse Zaken, de Albanese politie en het openbaar ministerie hebben druk proberen uitoefenen op België om sneller informatie te krijgen. Maar we kregen de informatie pas in september."

Nochtans was minister van Justitie Koen Geens (CD&V) enthousiast over de Belgisch-Albanese samenwerking. Na de aanhouding van Rustemi stuurde hij een tweet: "Zeer goede samenwerking FOD Justitie en Fast-team met Albanië voor de strafovername en aanhouding van Albanese onderdaan die straffen opliep in België."

Geen onbekende

Safet Rustemi is geen onbekende in België. Deze zomer ontstond ophef toen bleek dat hij op de "most wanted"-lijst was gezet. Vreemd genoeg had de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hem een jaar eerder het land uitgezet. Nochtans hangt de Albanees een gevangenisstraf van in totaal 22 jaar boven het hoofd voor zware misdrijven die hij in ons land pleegde. 

Nadat hij op een vliegtuig naar Albanië was gezet bracht Rustemi vooral zijn tijd door op het strand, waar hij enkele bars uitbaatte. Maar de jongste maanden zou hij volgens de Albanese politie en justitie zijn criminele activiteiten hervat hebben.

In juli en augustus wordt Albanië opgeschrikt door vier gruwelijke moorden. Die linkt de Albanese justitie nu aan de bende-Rustemi. Eén van die moorden was een afrekening waarbij een ex-politieagent en zijn vrouw in hun auto werden neergeknald. Hun kind zat huilend op de achterbank en overleefde de aanslag. “Die moorden hadden we kunnen voorkomen als we sneller hadden kunnen optreden”, zegt onderminister Lamallari.

Vijf maanden geleden vroeg Albanië België al een eerste keer informatie over Rustemi. "Met het Belgische dossier van Rustemi in de hand konden we tot actie overgaan”, zeggen de Albanese autoriteiten. Uit een e-mail van het Albanese parket-generaal aan onze redactie bleek deze zomer al dat de informatie maar niet van België tot in Albanië geraakte. "Wij hebben de Belgische autoriteiten uitgenodigd om het dossier van Safet Rustemi aan ons over te maken zodat we het nodige kunnen doen. Tot op heden hebben we geen reactie ontvangen", luidde het toen.

Goednieuwsshow voorbij?

Het onderzoek in Albanië focust zich nu op de misdaden die Rustemi in zijn thuisland zou hebben gepleegd.

Minister Geens maakt zich sterk dat Rustemi zijn Belgische straffen zal uitzitten in Albanië. De Belgische advocaat van Rustemi, Sven Mary, betwist dat. "De goednieuwsshow voor de minister was dat hij was aangehouden", zegt hij. “Maar daar stopt het goede nieuws. Ik denk dat de minister van Justitie zich hier vergaloppeert. Een straf van negen jaar is definitief en die kan Rustemi uitzitten in Albanië."

"Maar de correctionele straffen van acht en vijf jaar heeft hij bij verstek opgelopen. Hij heeft zoals elke onderdaan de mogelijkheid om daar verzet tegen aan te tekenen. Dat betekent dat deze straffen niet definitief zijn en dat deze processen opnieuw moeten worden gevoerd. En ik denk dat België een probleem heeft als ze Rustemi niet zou terughalen uit Albanië om deze processen bij te wonen."

Het lijkt echter weinig waarschijnlijk dat Albanië Rustemi nog zal terugsturen: er is geen uitleveringsverdrag tussen beide landen en de Albanese justitie wil hem straffen in eigen land.

"Geen causaal verband"

Minister van Justitie Koen Geens geeft toe dat zijn diensten wat traag hebben gewerkt, maar volgens hem is er er geen causaal verband. "Als men in 2001 feiten heeft en men heeft er in december 2017 opnieuw, is het vreemd van een vertraging in arrestatie te wijten aan de Belgen", reageert hij in "Terzake". "Als DVZ de betrokken persoon niet had uitgewezen, weet ik helemaal niet of die feiten in Albanië niet zouden hebben plaatsgevonden."

"Ik heb wel gezegd dat we beter gaan samenwerken met DVZ, want het was beter geweest dat deze persoon niet was uitgewezen", aldus Geens, die naar eigen zeggen niet de gewoonte heeft mensen met de vinger te wijzen. "Maar de Albanese minister wees met de vinger."

Videospeler inladen...

Meest gelezen