Commotie rond slimme camera's in Bierbeek

In Korbeek-Lo bij Bierbeek is er heel wat commotie over nieuwe slimme camera's die de gemeente wil installeren op de Koning Albertlaan en de Panoramalaan. Die weg is al jaren een drukke sluipweg tussen de Diestse en Tiense steenweg. De buurt vraagt al langer om een oplossing en de gemeente wil nu camera's installeren die nummerplaten kunnen lezen. Maar een heleboel buurtbewoners vinden dat geen goede oplossing.

De ANPR-camera's moeten ervoor zorgen dat er enkel nog bestemmingsverkeer door de straat rijdt. Momenteel rijden daar dagelijks zo'n 4.000 auto's langs. Toch kan het idee niet vanuit elke hoek in Bierbeek op bijval rekenen. Al meer dan 3.000 mensen ondertekenden de petitie tegen de camera's.

Initiatiefnemer Nico Lugil vindt dat de camera's alleen voor meer problemen zullen zorgen. "De wegen in de buurt zijn al verzadigd. Die baan alleen openstellen voor plaatselijk verkeer maakt dat alleen maar erger. Iedereen wil in een rustige straat wonen, maar dan moet men eerst andere alternatieven proberen. Meer fietspaden bijvoorbeeld. Of pendelbussen."

Enkel tijdens spitsuren

Schepen van Mobiliteit Cil Cuypers (SP.A) verzekert dan weer dat de Koning Albertlaan niet énkel voor de bewoners van de straat toegankelijk zal zijn. "Een mogelijkheid is werken met doorrijtijden", zegt de schepen. "Zo weten we wie in de straten op bezoek is of iets moet leveren en wie er gewoon door rijdt. Dat eerste is natuurlijk geen probleem. De regels voor doorgaand verkeer zullen ook alleen op weekdagen en tijdens de spitsuren gelden."

Meest gelezen