We mogen ons stilaan opmaken voor zulke ochtendtaferelen.

-2,1 graden in de Hoge Venen: "Niet uitzonderlijk en ook niet vroeg"

Het was bijzonder frisjes vanmorgen, dat hebt u allicht gevoeld. Temperaturen van 1 tot 5 graden, dat zijn we al lang niet meer gewoon. De Hoge Venen viel vannacht zelfs al wat vrieskou te beurt, in Elsenborn daalde het kwik tot -2 graden. "Uitzonderlijk is dat niet, en vroeg ook niet", zegt weerman Frank Deboosere.

Een week geleden beleefden we nog een warme "indian summer", nu is het bibberen 's ochtends. "Het was een heel frisse start, op de meeste plaatsen in Vlaanderen temperaturen van +1 tot +4 graden," vertelt VRT-weerman Frank Deboosere. "In Elsenborn, in de Hoge Venen, daalde het kwik vannacht tot -2,1 graden." De eerste vrieskou van het seizoen? "Dat laat ik in het midden, het zal daar allicht nog al gevroren hebben. In de Hoge Venen kan het het hele jaar door 's nachts vriezen, ook in juli en augustus", zegt Deboosere.

Uitzonderlijk is het dus niet, of vroeg, die vriestemperaturen in het zuiden van het land. Hoe zit het meer noordelijker? "De vroegste nachtelijke vrieskou in de 20e eeuw in Ukkel was op 6 oktober (in 1936, nvr). Gemiddeld is dat 9 november. De laatste 30 jaar zien we die datum als gevolg van de klimaatopwarming verder opschuiven naar 15 november."

Overigens moeten we een onderscheid maken tussen de temperaturen in thermometerhut, zoals in Elsenborn en Ukkel, en de zogenoemde grasminima, de temperaturen aan de grond. "Die zijn veel lager, daar kan makkelijk 4 tot 5 graden verschil op zitten. Bijvoorbeeld Diepenbeek was het vanmorgen 1,5 graad in thermometerhut, aan de grond zal het gevroren hebben, net zoals op veel plaatsen in Vlaanderen", zegt Deboosere.

 

Wat meteen verklaart waarom u vanmorgen misschien al een laagje ijs van uw auto moest krabben. En de kans is niet onbestaande dat u dat morgenochtend opnieuw moet doen, want het gaat opnieuw flink afkoelen komende nacht. In de Hoge Ardennen duikt het kwik onder het vriespunt (-1 of -2 graden), in de grote steden wordt het "het warmst" (5 graden).

Meer lezen?

Meest gelezen