AFP or licensors

Energieneutraal? Negen gemeenten uit Denderstreek zijn er al mee bezig

In het Denderland kijkt een samenwerking van negen gemeenten al sinds vorig jaar uit naar hoe ze energieneutraliteit tegen 2050 kunnen toepassen. En evident is dat niet, het eist een mentaliteitswijziging.

Een mogelijk stroomtekort deze herfst heeft de geesten op scherp gezet: op Vlaams niveau wordt nu opgeroepen om nu echt werk te maken van het energiepact én resoluut te kiezen voor hernieuwbare energie. Energielandschap Denderland is er al sinds voriog jaar mee bezig en wil aantonen hoe het beter kan, met "ruimtelijke energieplanning zodat het licht wel blijft branden", klinkt het. 

Moira Callens, coördinator Energielandschap bij de provincie Oost-Vlaanderen: "Er is iets mis met het klimaat, dat weten we intussen, er zijn veel doelstellingen en klimaatplannen waarin gezegd wordt hoeveel zonnepanelen of windturbines we nodig hebben, maar vaak wordt niet nagedacht waar ze moeten komen en hoe je dat moet aanpakken. Met ons initiatief in de Denderstreek denken we na over de inplanting van die molens: er moet ruimte zijn op de grond, maar je moet ook rekening houden met het luchtruim. Bovendien zijn zon en wind niet altijd beschikbaar, we zullen toch op tijd moeten energie opslaan dus.  Wat wij vooral nodig hebben, is warmte, dus zullen we energie moeten omslaan, zoals dat dan heet."

"Alles gecombineerd moet je heel goed nadenken waar we moeten produceren en waar we zullen opslaan. Dus kijken we hoe we in Denderland alles zullen moeten doen tegen 2050. En eigenlijk is er best wat ruimte nog, ook letterlijk. Vlaanderen is dan toch niet helemaal volgebouwd", zegt Callens. Maar energieneutraal zijn, lukt dat eigenlijk wel? "Op dit moment niet, neen. We zullen meer energie moeten besparen, bijvoorbeeld door meer in de richting van de stads- en dorpskernen te trekken. Alles en iedereen dichter bij elkaar, dat zorgt voor meer doeltreffendheid.  Enkel zo zal het ooit lukken."

Meest gelezen