Videospeler inladen...

Franse ex-premier Manuel Valls wil burgemeester van Barcelona worden

De voormalige Franse socialistische politicus Manuel Valls gaat zijn kandidatuur aankondigen voor het burgemeesterschap van Barcelona. Het is de eerste keer dat een dergelijk belangrijk politicus naar een openbaar ambt mikt in een ander Europees land.

Valls wil bij de gemeenteraadsverkiezingen in Barcelona in mei volgend jaar opkomen voor een "onafhankelijk platform". De liberale partij Ciutadans/Ciudadanos zou bereid zijn om hem te steunen. Hij zal echter de steun van andere partijen nodig hebben. Ciudadanos is de grootste partij geworden in Catalonië, maar niet in de stad Barcelona.

Manuel Valls is in Barcelona geboren als zoon van een Spaans-Catalaanse vader en een Italiaans-Zwitserse moeder. Hij is echter op jonge leeftijd uitgeweken naar Frankrijk en heeft daar de nationaliteit verkregen. Valls was er actief in de socialistische partij. Jarenlang was hij burgemeester van Evry nabij Parijs.

In 2012 werd hij minister van Binnenlandse Zaken onder de Franse president François Hollande. Twee jaar later werd hij premier in Frankrijk en hij bleef dat tot 2016 toen hij ontslag nam om zich op te werpen als presidentskandidaat voor de PS. Valls, die tot de rechtervleugel van de PS behoorde, moest echter de duimen leggen voor een meer linkse kandidaat bij de voorverkiezingen. Intussen heeft hij de PS verlaten en is hij verkozen als parlementslid voor La République En Marche, de partij van huidig president Emmanuel Macron.

Sindsdien brengt Valls veel meer tijd door in Spanje dan in Frankrijk en hij wil nu ook al zijn Franse mandaten opzeggen om zich op Barcelona te richten. Zo is hij een fervent tegenstander van de onafhankelijkheid van Catalonië. Valls heeft zowel de Spaanse als de Franse nationaliteit. Hij zou overigens ook kunnen opkomen in Barcelona als hij enkel de Franse nationaliteit zou hebben, want binnen de EU kunnen burgers kandidaat zijn bij lokale verkiezingen in een ander Europees land. Het is wel uitzonderlijk dat een politicus van dat niveau een tweede carrière nastreeft in een andere EU-lidstaat.

Meest gelezen