Videospeler inladen...

Ruim 600 Gentse studenten betogen tegen Schild & Vrienden

In de Gentse studentenbuurt hebben zo'n 650 studenten een protestmars gehouden tegen Schild & Vrienden. Enkele studenten hadden opgeroepen tot de manifestatie omdat ze niet willen dat hun universiteit geassocieerd wordt met de radicaal-rechtse denkbeelden van de beweging. Sommige professoren stopten de lessen voortijdig om hun studenten de kans te geven mee te lopen in de mars. Naast studenten namen ook vakorganisaties, ngo's en personeelsleden van de universiteit deel aan de actie.

De reden waarom heel wat studenten meelopen in de protestmars is duidelijk. "Ik wil niet vertegenwoordigd worden door iemand als Dries Van Langenhove", vertelt een van hen. Dries Van Langenhove, de leider van Schild & Vrienden had tot voor kort - als studentenvertegenwoordiger - een zitje in de raad van bestuur van de Gentse universiteit. 

En dat is voor veel studenten een doorn in het oog. Ze willen niet dat de leden van Schild & Vrienden nog studentenvertegenwoordigers heeft in verschillende raden van de universiteit.

"Dries Van Langenhove zegt wel dat hij democratisch verkozen is, maar het is duidelijk dat een groot deel van de studenten het niet eens is met zijn standpunten. Bovendien heeft hij tijdens de verkiezing ook nooit gezegd dat hij Schild & Vrienden leidt."

Verscheidene professoren hebben ook gehoor gegeven aan de oproep om te protesteren. Ze hebben hun les vroeger afgesloten of zelfs geschorst zodat iedereen mee kan gaan betogen. "

"Ik heb mijn les een kwartiertje ingekort", zegt professor en politicoloog Carl Devos. "Het is een mooie manier om aan studenten politieke wetenschappen te tonen dat het concept politiek en als burger politiek participeren, niet alleen gedoceerd wordt in boeken, maar iets is dat ook op straat zelf gebeurt." 

Meest gelezen