Gezocht: 332 proefpersonen voor nieuwe poliovaccins

De universiteiten van Antwerpen en Gent zoeken 332 kandidaten om twee nieuwe poliovaccins uit te testen. In tegenstelling tot de eerste testfase in 2017 moeten de proefpersonen deze keer niet een maand in quarantaine leven.

De definitieve uitroeiing van polio of kinderverlamming komt dichterbij. "Maar om de laatste stap naar een poliovrije wereld te zetten, is er een nieuw vaccin nodig", zegt Pierre Van Damme van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (CEV) van de UA. "Het huidige drinkbare vaccin kan in uitzonderlijke gevallen een milde vorm van de ziekte veroorzaken." In 2018 werden tot nu 18 nieuwe gevallen van "wilde" polio vastgesteld, naast 43 gevallen door het drinkbare vaccin.

Daarom voerde het CEV in 2017 een studie uit met twee kandidaat-poliovaccins, waarbij 15 vrijwilligers 28 dagen in quarantaine leefden in een containerdorp, Poliopolis. De volgende stap is een nieuwe test van dezelfde vaccins, maar deze keer is het niet nodig om de proeven in quarantaine te laten plaatsvinden.

332 volwassenen tussen 18 en 50 jaar

Voor de vervolgstudie zijn de wetenschappers op zoek naar 332 gezonde volwassenen tussen 18 en 50 jaar, die in hun kinderjaren een basisvaccinatie met ofwel het drinkbare ofwel het inspuitbare vaccin hebben gekregen.

Er wordt in het bijzonder een oproep gedaan aan Nederlanders die in België wonen, omdat België en Nederland in het verleden een verschillend poliovaccinatiebeleid hadden. Belgen kregen in het verleden het drinkbare vaccin, terwijl Nederlanders het inspuitbare vaccin kregen.

"Volwassen Belgen en Nederlanders zullen een verschillende darmafweer vertonen ten opzichte van de twee nieuwe drinkbare vaccins, wat het onderzoek bijzonder zinvol en uniek maakt", legt Van Damme uit.

Interesse?

De studie vindt vanaf oktober 2018 plaats in de vaccinatiecentra van Antwerpen en Gent. Proefpersonen ontvangen een of twee keer het studievaccin met een tussenperiode van 28 dagen. In die periode moeten de kandidaten verschillende keren langsgaan bij het centrum en gebeuren er bloedafnames.

Alle praktische informatie vindt u op de website van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties. U kunt er zich ook aanmelden.

Meest gelezen