Videospeler inladen...

Italië wil asielzoekers makkelijker het land kunnen uitzetten

De Italiaanse regering wil de voorwaarden waaronder migranten bescherming kunnen krijgen strikter maken. De radicaal-rechtse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, geflankeerd door premier Giuseppe Conte, stelde de nieuwe maatregelen gisteren voor. Ze moeten onder meer mogelijk maken dat asielzoekers die "sociaal gevaarlijk" worden geacht, makkelijker het land kunnen worden uitgezet.

Met de nieuwe maatregelen moet het voor Italië eenvoudiger worden om asielzoekers te weigeren en het land uit te zetten. De overheid kan voortaan de evaluatieprocedure van asielaanvragen opschorten wanneer migranten veroordeeld zijn voor een licht misdrijf of wanneer ze "sociaal gevaarlijk" worden geacht.

Voor Salvini zijn de maatregelen "een nieuwe stap om Italië veiliger te maken". "We gaan niet in tegen een fundamenteel recht", zei hij tijdens een persconferentie. "Als jij mijn huis binnenkomt en drugs verkoopt aan mijn kinderen, dan stuur ik je terug naar waar je vandaan komt."

Humanitaire bescherming

Het statuut van humanitaire bescherming wordt enkel nog mogelijk in welomschreven gevallen. Alleen slachtoffers van mensensmokkel, dwangarbeid, huiselijk geweld en natuurrampen zouden daar voortaan nog voor in aanmerking komen, en enkel tijdelijk. 

Migranten en asielzoekers kunnen ook langer worden opgesloten in afwachting van hun gedwongen uitzetting, tot 180 dagen. Asielzoekers zullen tijdens hun procedure enkel nog verblijven in grote centra. Salvini wil af van kleine centra of opvanghuizen, waar asielzoekers bijvoorbeeld naar school kunnen gaan of lokale activiteiten kunnen bijwonen.  

Conte: "We gaan de strijd aan met misbruik"

De maatregelen hebben het fiat gekregen van het kabinet van premier Giuseppe Conte. Volgens hem is Italië te lang te soepel geweest bij het opnemen van migranten. Mensen die hulp nodig hebben zal Italië blijven opnemen, zegt hij. "Er is een beschermingssysteem. We gaan alleen de strijd aan met misbruik."

De maatregelen moeten nog worden goedgekeurd door het parlement, dat 60 dagen de tijd heeft om te debatteren.

Veel van de nieuwe maatregelen zijn vergelijkbaar met wat andere Europese landen, ook België, nu al doen. Maar voor Italië betekenen ze een koerswijziging en een verstrenging. Ze zijn dan ook omstreden. 

Critici noemen de plannen strijdig met de grondwet. Een van de voorstellen die veel tegenstand krijgt, is het plan om een einde te maken aan de kleine asielcentra. Gewezen minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti (van de sociaaldemocratische PD) noemt dat voorstel "catastrofaal" omdat het de kansen op integratie hypotheceert. 

"Andere landen hebben in het verleden gedaan wat Italië vandaag aan het doen is", waarschuwt hij. "Op een bepaald moment zijn ze wakker geworden en hebben ze gezien dat hun kinderen aanslagen uitvoerden op hun hoofdsteden."

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen