Videospeler inladen...

Kandidaat-opperrechter Kavanaugh: "Zal valse beschuldigingen me niet uit de procedure laten drijven, ik ga nergens heen"

Brett Kavanaugh, de kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, heeft zich in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News verdedigd tegen de aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag. In het interview ontkent Kavanaugh dat hij vrouwen seksueel zou belaagd hebben. "Ik zal me niet uit de procedure (ter benoeming in het Hooggerechtshof, nvdr.) laten drijven door valse beschuldigingen." 

Kavanaugh wordt voorgedragen als kandidaat voor het Hooggerechtshof door de Amerikaanse president Donald Trump. Maar twee vrouwen beschuldigen de man van aanranding tijdens zijn studententijd in de jaren 80. Kavanaugh ontkent die aantijgingen en heeft zich tijdens een interview op Fox News - samen met zijn vrouw - verdedigd.

"Ik heb nooit iemand aangerand. Niet op de middelbare school, nooit. Ik heb vrouwen altijd met waardigheid en respect behandeld", aldus de kandidaat-opperrechter. Hij ontkent ook op het feestje geweest te zijn waar hij een van de vrouwen zou aangerand hebben in de zomer van 1982.

Opvallend: tijdens het interview laat Kavanaugh zich ook ontvallen dat hij nog maagd was tijdens en na de periode waar het seksueel overschrijdend gedrag zou hebben plaatsgevonden. De beschuldigingen van de twee vrouwen gaan evenwel niet noodzakelijk om penetratie of verkrachting.

Brett Kavanaugh noemt de aantijgingen in elk geval vals en zegt dat hij er zich niet door uit de procedure voor het Hooggerechtshof zal laten drijven. "Ik ga nergens heen", klinkt het.  Over de steun van Trump is de kandidaat-rechter kennelijk ook zeker. "Hij heeft mij vanmiddag nog gebeld en hij zei dat hij aan mijn kant staat."

Ik heb geen geslachtsgemeenschap - of iets in de buurt daarvan - gehad tijdens de middelbare school en vele jaren daarna. 

Soenens: "Toont aan hoe diep de crisis zit"

Het is zeer uitzonderlijk dat een kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof aan de media een interview geeft. "Meestal vermijden die opperrechters dat als de pest. Het toont hoe diep de crisis zit en hoe erg Kavanaugh spartelt om zijn kandidatuur overeind te houden ", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens.

"De vraag is alleen of dit interview zal helpen", denkt Soenens. "Soms keek Kavanaugh toch maar raar als er vragen kwamen tot en met wanneer hij zijn maagdelijkheid verloor."

Donderdag getuigt een van de vrouwen die Kavanaugh beschuldigt voor de Senaatscommissie die moet beslissen over de aanstelling tot opperrechter. Als Kavanaugh wordt benoemd in het Hooggerechtshof, zal dat een overwinning betekenen voor president Trump. De aanstelling van Kavanaugh - een conservatief - zou het Hooggerechtshof - de hoogste gerechtelijke macht in de VS - ook naar die kant tillen.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen