BELGA/VERGULT

Inwoners van 3 faciliteitengemeenten krijgen twee oproepingsbrieven door discussie over taal 

Inwoners van Wezembeek-Oppem, Linkebeek en Drogenbos krijgen niet één, maar twee oproepingsbrieven voor de lokale verkiezingen in de bus. Volgens het schepencollege van Wezembeek-Oppem verstuurde de gouverneur van Vlaams-Brabant een "foutieve" Nederlandstalige oproepingsbrief. Daarom verzenden de faciliteitengemeenten zelf een tweede "volkomen legale" oproepingsbrief, in het Frans.

De gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, verstuurde eerder alle oproepingsbrieven in het Nederlands, in opdracht van Vlaams minister voor Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA). Franstaligen die een document in hun taal wilden ontvangen, moesten dit aanvragen. 

Maar volgens de burgemeester van Wezembeek-Oppem, Frédéric Petit (UF), moeten Franstaligen maar eens in de vier jaar vragen om een Franstalige oproepingsbrief te krijgen. Volgens Petit hebben zich momenteel al meer dan 7.000 van de 8.800 kiesgerechtigden op die manier geregistreerd. Daarom verstuurt het college nu zelf een tweede "volkomen legale" oproepingsbrief, in het Frans. 

Toch houdt Homans vast aan de regel dat besturen van faciliteitengemeenten een document als een oproepingsbrief altijd in het Nederlands moeten opsturen. Franstaligen moeten daarna telkens opnieuw een document in hun taal  opvragen.

Nederlandstalige brieven ongeldig?

Wezembeek-Oppem adviseert om alleen de oproepingsbrieven die de gemeente verstuurde te aanvaarden. "Want wij kunnen niet garanderen dat de adressen van de sites en de nummers van de stembureaus die vermeld staan op de oproepingsbrieven die verzonden werden door de gouverneur, overeenstemmen met de lijsten opgesteld door onze administratie", zegt burgemeester Petit.

Ook bij de vorige lokale verkiezingen, in 2006 en 2012, werden twee oproepingsbrieven verstuurd. Telkens was er een discussie over de taal waarin die brief moest worden opgesteld. 

Inmiddels hebben ook Linkebeek en Drogenbos aangekondigd dat ze het voorbeeld van Wezembeek-Oppem volgen.  In Sint-Genesius-Rode is nog geen collegebeslissing genomen en Wemmel heeft beslist om geen eigen kiesbrieven te versturen. 

Meest gelezen