Marghem onder vuur omdat België  klimaatdoelen van Benelux niet ondertekende  

België besliste op het laatste nippertje om de nieuwe klimaatdoelen van de Benelux niet te ondertekenen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) zal daar dinsdag over ondervraagd worden in de Kamer. De Vlaamse regeringspartners zeggen dat Marghem de tekst pas vorige week donderdag aan hen voorlegde. Marghem wijst dan weer naar de N-VA, die volgens haar "de discussie vertraagt". 

Talanoa-dialogen

De bedoeling was dat België samen met buurlanden Nederland en Luxemburg een verklaring met scherpere klimaatambities zou ondertekenen. Daarvoor neemt ons land deel aan de zogenoemde "Talanoa-dialogen", een initiatief om tussen verschillende landen te praten over klimaatdoelen. Verschillende ngo's, waaronder Greenpeace, WWF en 11.11.11., hadden de voorbije dagen kritiek op de Belgische houding.

"Op de dialoog die daarover gisteren was gepland in Brussel, is onze verantwoordelijke minister niet opgedaagd en is er geen gezamenlijke verklaring getekend. Dat is beschamend", zegt Lien Vandamme van 11.11.11. dinsdag in De Morgen.

Volgens Marghem kon ze niet aanwezig zijn op het overleg omdat ze een dringende persconferentie had over de kerncentrales. "Wat de Talanoa-dialoog betreft, is er wel degelijk een overeenkomst waarin staat dat er in de komende weken een verklaring komt die meer uitgewerkt zal zijn. Die tekst zal worden aangepast zodat er ook een langetermijnvisie in staat", zegt de woordvoerder van Marghem.

Vingerwijzen

Intussen wijzen de Vlaamse regeringspartijen wel naar Marghem. Zij zou de tekst te laat hebben voorgelegd. "Ze kan toch niet verwachten dat wij ons engageren zonder dat we de tijd krijgen de zaken te verifiëren? ", zegt een hooggeplaatste N-VA-bron. "Dit is geen vodje papier. Het blijven internationale akkoorden, die ga je niet rap rap ondertekenen." Eenzelfde geluid valt te horen bij CD&V en Open VLD.

Er is één coalitiepartner die de discussie afremt

Marie-Christine Marghem (MR), federaal minister van Energie

"Er is één coalitiepartner die de discussie afremt", kaatst Marghem de bal terug. In "La 1ère" noemt ze expliciet de N-VA bij naam. Toch is de minister gerust in een goede afloop. "Er ligt een nieuw voorstel op tafel, en zoals we dat eerder gedaan hebben met het energiepact, zullen we een akkoord vinden."

Marghem wordt vandaag in de bevoegde Kamercommissie over de kwestie ondervraagd. 

Meest gelezen