Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Migranten Aquarius overgebracht naar Malta en verdeeld over vier EU-lidstaten

Er is dan toch een oplossing gevonden voor de 58 migranten en vluchtelingen die enkele dagen geleden gered zijn door de Aquarius, het schip van de ngo's SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen. De opvarenden worden naar Malta gebracht en zullen opvang krijgen in vier EU-lidstaten.

De Aquarius krijgt zelf geen toestemming om aan te meren op Malta, maar er is wel een oplossing gevonden voor de migranten en vluchtelingen die het reddingsschip aan boord heeft. Zijn zullen in de internationale wateren worden overgezet op patrouilleboten en zo naar Malta worden gebracht.

Daarna zullen ze worden opgevangen in vier andere EU-lidstaten. Portugal, Spanje, Frankrijk en Duitsland hebben gezegd dat zij elk een aantal mensen zullen opvangen. Frankrijk zou het initiatief hebben genomen voor deze oplossing. 

"Opnieuw zetten Malta en Frankrijk de stap om een impasse met migranten op te lossen", zegt de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter. 

Afgelopen weekend liet Artsen Zonder Grenzen weten dat Panama de registratie van de Aquarius heeft ingetrokken. De Aquarius is het laatste ngp-schip dat nog actief is met reddingsoperaties van vluchtelingen en migranten die de Middellandse Zee oversteken.

Meest gelezen