AFP or licensors

Nieuw-Zeelandse premier neemt baby mee naar Algemene Vergadering VN

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft haar debuut in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Ze nam haar drie maanden oude baby Neve mee naar een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering. Terwijl Ardern een toespraak hield, luisterde kleine Neve toe op schoot bij haar vader.

"Een heel praktische beslissing", dat zegt Jacinda Ardern over haar besluit om haar drie maanden oude dochtertje mee te nemen tijdens de zesdaagse reis naar New York. Ardern is drie maanden geleden bevallen en geeft borstvoeding. "Ook in Nieuw-Zeeland is ze meestal bij me in de buurt", zegt de premier.  

"Ik heb geluk dat ik zoveel steun krijg van mijn netwerk", vindt Ardern. "Dat maakt het mogelijk om mijn kind mee te nemen naar mijn werk. Er zijn niet veel banen waarbij dat mogelijk is."

Ardern sprak gisteren tijdens een bijeenkomst voorafgaand aan de Algemene Vergadering. Haar man Clarke Gayford luisterde toe met hun baby op schoot. Later deze week Ardern ook de verzamelde 130 leiders toespreken. 

AFP or licensors

De VN toont zich verheugd over de aanwezigheid van baby Neve in haar gebouw. "Premier Ardern laat ons zien dat niemand beter gekwalificeerd is om haar land te vertegenwoordigen dan een werkende moeder", zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric. "Amper 5 procent van de wereldleiders zijn vrouwen. We moeten hen dus zo goed mogelijk welkom heten."

Baby Neve kreeg zelfs een eigen toegangspasje. Met haar titel: "First Baby van Nieuw-Zeeland".

Jacinda Ardern is de jongste eerste minister van Nieuw-Zeeland en de eerste premier die tijdens haar functie met bevallingsverlof ging. Wereldwijd is ze de tweede vrouw die tijdens haar premierschap een kind krijgt. Alleen de Pakistaanse premier Benazir Bhutto ging haar voor.

"Ik weet dat het ongebruikelijk is", zegt ze. "Maar er komt een dag dat dat niet meer zo zal zijn. Dat het niet meer wordt gezien als iets uitzonderlijks. Naar die dag kijk ik uit."

Meest gelezen