Nog te weinig aandacht voor voorkamerfibrillatie

In België lijden 40.000 mensen ouder dan 65 aan voorkamerfibrillatie (VKF) zonder het te weten. Dat blijkt uit een recent wetenschappelijk onderzoek. Daarom lanceert de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) sensibiliseringsacties tijdens deze Week van het Hart.

"Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen", zegt professor Yves Vandekerckhove, cardioloog aan het AZ Sint-Jan en voorzitter van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA). "Dat verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte kunnen veroorzaken". Naar schatting lijden 300.000 Belgen aan VKF.

Uit het onderzoek blijkt dat een systematische screening van patiënten ouder dan 65 jaar, bijvoorbeeld tijdens een huisartsbezoek, meer dan 2 procent tot nu toe onbekende gevallen van voorkamerfibrillatie aan het licht kan brengen. "Aangezien er twee miljoen 65-plussers in ons land wonen, zijn dat 40.000 mensen", licht Vandekerckhove toe. "Het is ook een ziekte die steeds meer voorkomt. Door de vergrijzing van de bevolking wordt verwacht dat dit cijfer tegen 2050 zal stijgen tot bijna 53.000 Belgen".

Voorkamerfibrillatie brengt een aantal risico's met zich mee, en die zijn nog onvoldoende bekend: beroerte, hartfalen en zelfs dementie.
In recente richtlijnen van de European Society of Cardiology (ESC) worden huisartsen aangeraden om bij 65-plussers naast het opmeten van de bloeddruk en de cholesterol ook de vraag te stellen naar VKF. 

De BeHRA lanceert daarom tijdens deze Week van het Hart sensibiliseringsacties in het hele land om zoveel mogelijk burgers bewust te maken. Tussen 24 en 28 september zijn er gratis tests om de regelmatigheid van het hartritme te controleren in tientallen deelnemende ziekenhuizen. De cardiologen van de vereniging begeven zich ook naar een groot winkelcentrum in elk gewest: het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas op dinsdag 25, het Woluwe Shopping Center in Brussel op woensdag 26 september en Rive Gauche in Charleroi op donderdag 27 september.

Op www.mijnhartritme.be krijgt men meer informatie over VKF, evenals de lijst met deelnemende ziekenhuizen waar men zich kan inschrijven voor een gratis test. Bepaalde centra bieden zelfs vrije raadplegingen aan.

  

Meest gelezen