Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oorlogsmist: Rudi Vranckx vertelt hoe de war on terror de grenzen van het oorlogsrecht verzette

Rudi Vranckx, die gisteren de Vredesprijs won voor zijn carrière als conflictjournalist, luidt de alarmbel. Van 9/11 tot Mosul ziet hij een hellend vlak: in de war on terror worden de mensenrechten uitgekleed.

Waarvoor vechten we eigenlijk nog als we niet eens onze eigen waarden respecteren in de war on terror? Die vraag stelt Vranckx zich op de laatste pagina van onderstaand artikel.

De WTC-torens, Guantanamo en de black holes. De drone-oorlog van Obama. De gifgasaanvallen van Assad en de nietsontziende brutaliteit van IS. De jacht op Belgische burgers in het "kalifaat". En de lijken van burgers in Mosul. Stuk voor stuk staan ze Rudi Vranckx nog scherp voor de geest. Naadloos volgen ze elkaar op in een weinig verkwikkelijke parade. 

Ze zijn het product van een logica die door alle strijdende partijen in de war on terror gedeeld wordt: een waarin een mensenleven niets waard is en het internationaal recht een hindernis die zo breed mogelijk geïnterpreteerd moet worden... of gewoon genegeerd wordt.

Meest gelezen