Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl.
AFP or licensors

Rel rond persvrijheid in Oostenrijk

In Oostenrijk krijgen bepaalde media vanaf nu minder nieuws van het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat ze volgens het ministerie eenzijdig berichten. Dat blijkt uit uitgelekte mails.

Het gaat onder meer om de kranten Der Standart en Kurier. Binnenlandse Zaken wordt geleid door een minister van het rechts-radicale FPÖ. Kanselier Kurz, van de conservatieve ÖVP, heeft al gezegd dat hij er niet mee akkoord gaat en dat persvrijheid erg belangrijk is. Oostenrijk is momenteel voorzitter van de Europese Unie.

Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de politie in een interne mail gewaarschuwd voor bepaalde media en bevolen de samenwerking met die kranten tot een minimum te beperken.

Oostenrijk wordt geleid door een regering van de christendemocratische ÖVP en de rechts-populistische FPÖ. Minister van Binnenlandse Zaken is Herbert Kickl, een FPÖ'er. De afzender van de brief aan de communicatieverantwoordelijken van de politiedirecties van de deelstaten is de woordvoerder van het ministerie.

In een reactie zegt het ministerie dat minister Kickl opdrachtgever noch ontvanger was van het schrijven. Toch worden de richtlijnen verdedigd. In de mail van het ministerie wordt aan de politiedirecties bovendien geadviseerd om meer over seksuele misdrijven te communiceren. Volgens het ministerie moeten de aanwijzingen zorgen voor een uniform optreden van de verschillende politiedirecties en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Inmiddels heeft de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) kritiek geuit op de waarschuwing voor bepaalde media die het ministerie van Binnenlandse Zaken naar de politie heeft gestuurd. Kurz vindt elke inperking van de persvrijheid "niet aanvaardbaar".

 

 

Meest gelezen