Openbaar ministerie eist tot tien jaar gevangenis voor Bill Cosby

De Amerikaanse entertainer Bill Cosby heeft volgens het openbaar ministerie geen enkel berouw getoond voor het seksueel misbruik waaraan hij schuldig is bevonden en eist daarom een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar. Dat zei openbaar aanklager Kevin Steele maandag tijdens zijn afsluitend betoog.

Cosby werd in april veroordeeld voor drie feiten aan ernstig seksueel misbruik. Daardoor riskeert hij eigenlijk tot dertig jaar cel. Maar de verdediging en het openbaar ministerie kwamen overeen om de zaken samen te voegen. En dus is de hoogste mogelijke straf tien jaar cel in de gevangenis van de staat Pennsylvania.

Cosby's advocaat Joseph Green zegt dat een dergelijke straf "overdreven hard" zou zijn voor iemand zo oud als Cosby. "Wat doet een 81-jarige man in de gevangenis"? vroeg Green. Hij vindt dat Cosby de straf zou moeten kunnen uitzitten thuis met een enkelband, zoals hij al doet sinds hij in april schuldig werd verklaard.

Slachtoffer Andrea Constand gaf ook een korte afsluitende opmerking. "De jury heeft mij gehoord, meneer Cosby heeft mij gehoord. Nu vraag ik slechts de gerechtigheid die de rechtbank gepast acht".

Meest gelezen