Instagram-CEO Kevin Systrom.

Oprichters Instagram nemen ontslag: "Op zoek naar creativiteit en nieuwsgierigheid"

De twee oprichters van Facebooks fotodeelapp Instagram, Kevin Systrom en Mike Krieger, hebben hun ontslag ingediend. Dat hebben ze op de bedrijfsblog aangekondigd. Waarom ze opstappen, is nog niet duidelijk. 

Instagram-CEO Systrom en technisch directeur (CTO) Krieger lanceerden hun app om foto's te bewerken en te delen in 2010. Al snel werd die een van de snoepjes van het smartphonetijdperk. 

Instagram groeide pijlsnel en werd in 2012 opgeslokt door sociaalnetwerksite Facebook voor een miljard dollar. Niet overdreven, zo blijkt nu, want analisten schatten de waarde van het bedrijf intussen op zowat het honderdvoudige. 

Voor Facebook is Instagram ook een cruciale poot geworden. Waar eerstgenoemde stilaan kampt met groei- en reputatieproblemen, zijn beide nog intact bij Instagram. Dat meldde in juni dat het intussen de grens van een miljard maandelijks actieve gebruikers is gepasseerd.

Nieuw vraagteken

Waarom Systrom en Krieger opstappen, is niet geheel duidelijk. In een vaag statement op de bedrijfsblog zeggen ze weer "op zoek te willen gaan naar [hun] creativiteit en nieuwsgierigheid". Sommige Amerikaanse media maken gewag van groeiende spanningen met Facebook-CEO Mark Zuckerberg over zijn bemoeienis bij Instagram.

Hun vertrek vormt in elk geval een nieuw groot vraagteken voor Zuckerberg. De voorbije maanden is zijn bedrijf onder vuur komen te liggen in verhalen rond inbreuken op de privacy, fake news en beïnvloeding van verkiezingen.

Meest gelezen