Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Peking over handelsoorlog met VS: "Wij praten niet met het mes op de keel"

China heeft voor het eerst gereageerd op de nieuwe Amerikaanse invoerheffingen. Die zijn bedoeld om een einde te maken aan "oneerlijke Chinese handelspraktijken". Maar de onderhandelingen tussen de twee economische grootmachten liggen voorlopig stil. 

De Chinese vice-minister voor handel Wang Shouwen was duidelijk: "Wij onderhandelen niet met het mes tegen de keel." Sinds gisteren zijn er nieuwe Amerikaanse invoerheffingen van kracht op Chinese producten. Die treffen inmiddels 40 procent van de Chinese invoer naar de VS. 

Normaal waren er deze week nieuwe onderhandelingen gepland maar Peking last die af. "We onderhandelen niet onder druk en bedreigingen, wij willen alleen praten als gelijken" zei Wang nog. "Dat zal afhangen van de goede wil van de VS."

Van 10 naar 25 procent

China reageerde al met nieuwe heffingen op Amerikaanse producten ter waarde van 60 miljard dollar, onder andere op vloeibaar gas. Maar omdat China nu eenmaal meer uitvoert naar de VS dan omgekeerd heeft dat minder effect. Ter vergelijking: de Amerikaanse tarieven treffen Chinese invoer ter waarde van 200 miljard dollar.  

Voorlopig zit het handelsconflict dus muurvast. "Als het zo verdergaat", zei Wang Shouwen nog, "dan vernietigt dit conflict in een oogomdraai 40 jaar van goede Chinees-Amerikaanse betrekkingen." "China is een grote en machtige natie" schrijft de staatskrant Global Times. "Het is in het belang van de VS om vredevol met ons samen te leven." 

Vice-minister voor handel Wang Shouwen in Peking
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen