Premier Michel heeft "openhartig" gesprek met Turkse president Erdogan

Premier Charles Michel (MR) had maandag een lang onderhoud met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, op de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York. Ze spraken onder meer af om de uitwisseling van gegevens in de strijd tegen terrorisme een nieuwe impuls te geven. "Het was veel openhartiger dan ik had verwacht", verklaarde de premier na afloop. 

Michel arriveerde maandag in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij had onmiddellijk een gesprek met Erdogan, dat langer dan een uur duurde. Een hele reeks moeilijke onderwerpen kwamen op de tafel: de strijd tegen terrorisme, de samenwerking rond migratie, de relaties met de Europese Unie, en de stand van de rechtsstaat en de persvrijheid in Turkije.

 "Het was veel openhartiger dan ik had verwacht, maar het was nodig om een open en eerlijk gesprek te hebben, zonder te diplomatisch te zijn", zei Michel. Turkije blijft nu eenmaal een buurland van Europa, onderstreept hij, en het land blijft belangrijk voor onderwerpen als migratie, de bestrijding van terrorisme en als het gaat om de stabiliteit in de regio. Zo sprak de premier met Erdogan af om het overleg over veiligheid en justitie, en de uitwisseling van gegevens in de strijd tegen terrorisme een nieuwe impuls te geven.

(Lees verder onder de foto)

Michel: "Toetreding tot Europa niet realistisch"

Maar een betere samenwerking met Ankara betekent niet "dat we doof of blind moeten zijn", zei Michel. "Ik heb duidelijk gemaakt dat de principes van de democratie, de rechtsstaat en de vrijheid van de pers bij ons in België fundamentele waarden zijn."

Ook over de toekomst was de premier naar eigen zeggen heel open. "Vandaag is een toetredingsproces tot de Europese Unie niet realistisch. Wat nodig is, is een strategische samenwerking".

Het Turkije van Erdogan kwam de voorbije jaren regelmatig in aanvaring met Europa. De Turkse president vindt dat Europese landen de ernst van de mislukte staatsgreep van 2016 niet volledig vatten. Hij wil dat Europa harder optreedt tegen aanhangers van zijn rivaal Fethullah Gülen en de Koerdische PKK. Maar nu de relaties met Washington verzuren en de Turkse lira in vrije val is, wil Erdogan de politieke en economische banden toch verstevigen. Zo brengt hij na zijn reis naar New York een staatsbezoek aan Duitsland.

Meest gelezen