Videospeler inladen...

Belkacem over mogelijke nationaliteitsafname: "Ik ben geboren en getogen in België!" 

Voor het hof van beroep in Antwerpen is het proces rond de mogelijke nationaliteitsafname van Belkacem ingeleid. Volgens het parket moet de nationaliteit worden afgenomen. Fouad Belkacem zegt dat hij dat niet wil omdat hij een nauwe band heeft met ons land. Normaal gezien moest het proces vanmorgen al begonnen zijn, maar Belkacem kon niet op tijd worden overgebracht, omdat de politie niet genoeg personeel had. Na heel wat commotie is het uiteindelijk toch gelukt. Het openbaar ministerie en de verdediging is gehoord. Uitspraak komt er op 23 oktober.

Het hof van beroep in Antwerpen moet zich buigen over de vraag of de Belgische nationaliteit moet worden afgenomen van Fouad Belkacem. Belkacem werd in januari 2015 veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium. Het Antwerpse parket-generaal startte daarop een procedure om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen.  Dan zou hij enkel nog over de Marokkaanse nationaliteit beschikken.

Belkacem is alleen geïnteresseerd in onze rechten als hij die naar zijn hand kan zetten

Parket-generaal

Volgens het parket-generaal vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekort geschoten in zijn verplichtingen als Belgische burger. "Meneer Belkacem is alleen geïnteresseerd in onze rechten als hij die naar zijn hand kan zetten, namelijk om radicale ideeën te verspreiden", zo zei het openbaar ministerie.

Ik ben geboren en getogen in België. Ik ging hier naar school. Wat is de bedoeling?

Fouad Belkacem

Maar Fouad Belkacem wil liever wél de Belgische nationaliteit behouden. Hij heeft een band met ons land, zo zei hij in de rechtbank. "Ik ben geboren en getogen in België. Ik ging hier naar school, ik heb in een jeugdhuis gewerkt in Boom, ik heb meegedaan met gemeenteraadsverkiezingen in 2004. Ik heb Sharia4belgium opgericht in de hoop een debat te kunnen losweken, tegen de schenen te stampen", zei Belkacem. "Dat laatste is uit de hand gelopen, dat besef ik. Maar ik vind dat hier eerlijk moet gezegd worden wat de bedoeling is van de afname van de Belgische nationaliteit. Als het openbaar ministerie eerlijk is, dan is het doel mij te deporteren naar Marokko".

Belkacem vind ook dat hij al genoeg gestraft is. "Ik heb alles samen 15 jaar cel gekregen, is dat niet genoeg? Stop dit theater, stop met een vijandelijke sfeer te creëren rond mij. Ik vraag om het gezond verstand te laten terugkeren. Als je mijn nationaliteit afpakt, denk je dan dat mijn banden met België verbroken zullen zijn? Die zullen sowieso blijven, omdat ik hier familie heb, een vrouw, kinderen, een moeder. Ik heb geen band met Marokko".

Intussen zijn de debatten gesloten. Het hof van beroep zal uitspraak doen in de zaak op 23 oktober.

Te laat begonnen door problemen bij politie

Het is twee jaar geleden dat het proces rond de mogelijke nationaliteitsafname van Belkacem werd ingeleid. Sinds die tijd moest het Grondwettelijk Hof nog enkele juridische knopen ontwarren, en de zaak werd ook al eens uitgesteld omdat Belkacem niet kon worden overgebracht naar de rechtbank door een staking in de gevangenis van Hasselt. 

Ik denk dat wij hier allemaal goed met de neus genomen worden

Liliane Verjauw, advocate Belkacem

Vanmorgen dook er dus opnieuw een probleem op. Belkacem kon opnieuw niet naar de rechtbank gebracht worden, deze keer omdat de politie niet genoeg personeel had. "Nu kan men zich niet achter een staking verschuilen, maar blijkbaar is er een tekort aan manschappen. Begrijpe wie begrijpe kan", zei de advocate van Belkacem Liliane Verjauw. "Ik denk dat wij hier allemaal, het hof, het openbaar ministerie, de verdediging, maar vooral mijn cliënt, goed met de neus genomen worden."

Blijkbaar kan dat hier allemaal

Voorzitster Hof van Beroep

Ook het hof en het openbaar ministerie staken hun ergernis vanmorgen op de zitting niet weg. "Blijkbaar kan dat hier allemaal", zei de voorzitster van het hof van beroep.

Het openbaar ministerie had na het vorige uitstel op 26 juni een vordering gestuurd naar de gevangenisdirectie. "Daarin stond in het vet geschreven: Indien betrokkene niet kan of weigert te verschijnen dan moet mijn ambt daar onmidddellijk van op de hoogte worden gebracht", zei het parket-generaal. Maar dat gebeurde dus niet.

"Nochtans stel ik vast dat gans het land weet dat de zaak vandaag zal behandeld worden. De procureur-generaal probeert er nu zelf voor te zorgen dat Belkacem alsnog vandaag wordt overgebracht."

Die overbrenging is dus uiteindelijk toch gelukt. Iets na 13 uur is Belkacem onder politiebegeleiding de rechtbank binnengereden. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen