Restauratie zeven schilderijen Basiliek Scherpenheuvel bijna voltooid

In de Basiliek van Scherpenheuvel worden zeven schilderijen van barokschilder Theodoor van Loon gerestaureerd. Hij maakte begin zeventiende eeuw voor elke kapel van de Basiliek een schilderij dat gewijd is aan Maria.

Als tijdgenoot van Rubens was Theodoor Van Loon in het begin van de zeventiende eeuw een belangrijke schilder. Hij werkte vaak voor het Hof en schilderde bijna uitsluitend religieuze werken. Zijn werken werden vaak gekopieerd door andere schilders.

De zeven schilderijen die hij speciaal voor de Basiliek van Scherpenheuvel maakte, zijn erg belangrijk. “Het zijn echte meesterwerken,” vertelt curator Sabine Van Sprang, “bovendien is het uniek dat dit zevenluik integraal bewaard is gebleven.”

Schimmels

De schilderijen doorstonden de tand des tijds, maar geraakten wel beschadigd. “In het begin van de twintigste eeuw was het gebruikelijk om de schilderijen achter glas te plaatsen. Daardoor zijn schimmels ontstaan,” aldus Van Sprang. De zeven werken zijn nu uit hun lijst gehaald en droog gereinigd. Momenteel worden ze terug geplaatst en zullen ze beter zichtbaar zijn in de Basiliek. “Het was zonde dat de schilderijen moeilijk zichtbaar waren, dus we zorgen nu voor aangepaste verlichting.”

De renovatie kwam er naar aanleiding van een grote overzichts­tentoonstelling rond het werk van Theodoor Van Loon in Bozar. Die opent op 10 oktober. Parallel met de expo vinden er op 16 oktober en 16 november concerten met polyfone muziek plaats in de Basiliek van Scherpenheuvel.

Meest gelezen