Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rouhani: "U zult geen betere vriend vinden dan Iran als u echt vrede wil"

De Iraanse president Hassan Rouhani riep in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de wereld op om niet toe te geven aan het "economisch terrorisme" dat de huidige Amerikaanse regering tegen zijn land voert.

Rouhani kwam in de VN aan het woord enkele uren na een zware uitval van de Amerikaanse president Donald Trump. "Het  is de huidige Amerikaanse regering die uit kortzichtige motieven het nucleaire akkoord heeft opgezegd en op die manier het internationaal recht schendt evenals resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties", zei Rouhani.

Om puur binnenlandse en electorale redenen in, breekt deze regering met de voorgaande (die van Barack Obama, nvdr.) en Rouhani klaagt aan dat Washington nu ook andere landen en instellingen onder druk zet om de banden met Iran door te knippen. Hij gebruikte de termen "economisch terrorisme" en "economische oorlog" en dat terwijl rapporten van het Internationaal Atoomenenergieagentschap (IAEA) aantonen dat Iran zich aan de afspraken van het nucleair akkoord houdt.

Rouhani riep alle andere landen en instellingen op om niet toe te geven aan de Amerikaanse druk. "Wij in Iran hebben in onze duizenden jaren geschiedenis nooit toegegeven aan dat soort druk. Onze geopolitieke positie is een realiteit en we zullen ook dit te boven komen", waarschuwde Rouhani.

"Geen sponsor van terreur, maar slachtoffer"

Toch liet de Iraanse president de deur open voor de regering-Trump, maar wel voor een dialoog binnen het kader van het nucleair akkoord. Hij verdedigde ook zijn interventie in Syrië omdat die er gekomen is op vraag van de Syrische regering van Bashar al-Assad en hekelde de verwoestende oorlog en ellende die opgelegd wordt aan het volk van Jemen en de israëlische bezetting van Palestijns gebied.

Rouhani wees ook het verwijt van terreur af. Iran was in het verleden en vrij recent slachtoffer van terrorisme en dat verwees naar de bloedige aanslag tijdens een parade in de stad Ahwaz vorige zaterdag, waarbij 25 doden vielen.

"Wij vochten altijd al tegen terreur in het verleden", klonk het. Rouhani haalde daar de oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein aan in de jaren 80, vooraleer die Koeweit aanviel, de strijd van Iran tegen de Afghaanse taliban en tegen Al Qaeda voor 9/11 en ook IS voor die organisatie aanslagen uitvoerde in Londen en Brussel, klonk het. Daarom begrijpt Rouhani niet dat westerse landen onderdak geven aan Arabische separatisten die de verantwoordelijkheid hebben opgeëist voor de aanslag in Ahwaz.

Rouhani heeft intussen ook een ontmoeting gehad met onze premier Charles Michel (MR). Hieronder kan u ruwe beelden van het begin van hun bijeenkomst bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen