Videospeler inladen...

Ryanair schrapt vrijdag 190 vluchten, "maatschappij weigert om compensatie te betalen"

Als gevolg van een aangekondigde staking in zes Europese landen, waaronder België annuleert Ryanair vrijdag 190 vluchten. Ryanair zegt dat het de klanten die tickets hadden gekocht voor de afgelaste vluchten vandaag allemaal op de hoogte heeft gebracht. Volgens Test-Aankoop verschuilt Ryanair zich achter overmacht en weigeren ze hun gedupeerde klanten te vergoeden.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt nu vrijdag 190 vluchten. Dat is een gevolg van de staking in zes Europese landen, waaronder ook België. Alle getroffen klanten hebben een e-mail of een sms ontvangen, zegt de Ierse luchtvaartmaatschappij.

Volgens Ryanair gaat het om 8 procent van zijn vluchten op vrijdag. De maatschappij spreekt van een "onnodige" staking door "een kleine minderheid van het cabinepersoneel in Spanje, België, Nederland, Portugal, Italië en Duitsland".     

De directie van Ryanair zegt dat vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met de vakbonden. Zo werden er overeenkomsten gesloten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Duitsland, zegt ze.

"Ryanair heeft de voorbije twee weken de pilotenvakbonden in België, Nederland, Spanje, Portugal en Duitsland aangeschreven om hen uit te nodigen om te onderhandelen over gelijkaardige akkoorden als dat met (vakbond) Forsa in Ierland, voor zowel piloten als cabinepersoneel", luidt het.

Volgens Test-Aankoop verschuilt Ryanair zich achter overmacht

Volgens consumenten-organisatie Test-Aankoop moeten de reizigers gecompenseerd worden, omdat ze zeker twee weken op voorhand ingelicht moeten worden. 

"Wat Ryanair moet doen is in eerste instantie de passagiers proberen om te boeken naar een andere vlucht. Als dat niet lukt moeten ze het ticket terugbetalen en forfaitair, daarbovenop moeten ze ook een compensatie uitbetalen in functie van de afstand van de vlucht", zegt Simon November van Test-Aankoop.

Maar daar wringt het schoentje. "Dat is net wat Ryanair eigenlijk al de hele zomer, bij elke staking weigert. Zij zeggen dat de stakingen te wijten zijn aan overmacht. Volgens Test-Aankoop is dat niet het geval, omdat het gaat om een staking van het eigen personeel en dat is de verantwoordelijkheid van Ryanair", besluit November. 

Vakbond vreest dat Ryanair staking zal willen breken

Volgens de vakbonden in België is de stakingsbereidheid groot bij zowel piloten als cabinepersoneel, maar wordt er gevreesd dat Ryanair de staking zal willen breken.

"In Nederland heeft Ryanair de staking gebroken, door zelfstandige piloten in te zetten op het moment dat de Nederlandse piloten het werk hadden neergelegd. Dat zou zich kunnen herhalen in België", zegt Hans Elsen van de Christelijke vakbond.

"Wij hebben de sociale inspectiediensten op de hoogte gebracht, omdat Ryanair zich moet houden aan een aantal regels. Wij verwachten van die diensten dat ze toezien of Ryanair zich aan die regels zal houden", beklemtoont Elsen.

Meest gelezen