Scan in zoektocht naar "Rechtvaardige rechters" levert geen resultaat op

De grondscans in de zoektocht naar het verdwenen paneel van het Lam Gods, "De rechtvaardige rechters", hebben voorlopig niets opgeleverd. Het parket liet onderzoeken of het paneel onder de grond van het Kalandebergplein in de binnenstad kon liggen. Een archeoloog voerde grondscans uit om te zien of er verborgen ruimtes waren waar het paneel kon verborgen worden. Die zijn niet gevonden.

"De eerste resultaten zijn net binnen en daaruit blijkt voorlopig dat er geen aanwijzingen zijn van een koker die het paneel zou kunnen bevatten. Het scantoestel heeft de volledige ondergrond van het plein gescand, zo'n anderhalve meter diep, en er is niets gevonden", zegt An Schoonjans van het parket Oost-Vlaanderen. De hoop om het paneel er toch nog te vinden is klein. "In principe ligt er niets. We wachten natuurlijke alle resultaten af om absoluut zeker te zijn, maar we zijn zo goed als zeker." 

Zoektocht na tip Marc De Bel 

Gisteren nog zorgde het plotse nieuws van de grondscan voor heel wat commotie. Even leek het erop dat het mysterie rond het verdwenen paneel, nu al meer dan 80 jaar, opgelost zou zijn. De theorie dat het schilderij onder de Kalandeberg lag, dook op in het laatste boek van jeugdauteur Marc De Bel. Hij baseerde zich op informatie van amateurspeurder Gino Marchal. Het parket nam de piste blijkbaar ernstig, want ging tot onderzoeksdaden over. De dienst archeologie van de Gentse universiteit werd ingeschakeld om een grondscan uit te voeren die structuren in de bodem kan ontdekken zonder meteen aan het graven te slaan. 

Wat nu? 

Er hangt al decennia lang een groot mysterie rond de diefstal van het paneel. Er bestaan enorm veel theorieën. Het gerechtelijke onderzoek blijft wel lopen, het is onduidelijk op welke pistes de speurders nu zullen verder werken.   

Meest gelezen