Peumans (N-VA) veroorzaakt spanning met Spanje door een brief aan opgesloten Catalaanse collega

De Spaanse autoriteiten hebben de dienst Buitenlandse Zaken aangesproken over een brief van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA). In die brief is Peumans kritisch over de opsluiting van zijn Spaanse collega, de ex-voorzitster van het Catalaanse Parlement, Carme Forcadell. Dat valt niet in goede aarde bij de Spanjaarden, en ze spraken daarom met de Belgische ambassadeur in Madrid. "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te zeggen", reageert Peumans. 

"De Spaanse overheid voldoet niet aan de voorwaarden om deel uit te maken van een democratisch Europa." Dat schrijft de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans (N-VA), begin september in een brief aan  Carme Forcadell, de ex-voorzitster van het Catalaanse Parlement. De kritische toon valt niet in goede aarde bij de Spaanse autoriteiten.

Carme Forcadell zit in voorhechtenis in Spanje, wegens "vermoedelijk plegen van zeer ernstige misdrijven, zoals rebellie of muiterij". De opsluiting viel na het referendum waarin Catalonië stemde voor onafhankelijkheid. Forcadell is voorstander van zo'n onafhankelijk Catalonië.

Maar volgens Peumans heeft Forcadell niets verkeerd gedaan, en hij gaat dan ook niet akkoord met haar opsluiting. "Die mevrouw heeft geen vlieg kwaad gedaan. Ze wordt nu opgesloten in de gevangenis. Ik vind dat een democratische staat onwaardig", zegt hij in "De Ochtend" op Radio 1.  

Via de Belgische ambassadeur in Spanje, Marc Calcoen, maakten de Spanjaarden duidelijk dat ze beledigd zijn door de inhoud van de brief van Peumans aan Forcadell. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell zou "ontsteld" zijn over de brief. De ambassadeur waarschuwt dat dit incident bijdraagt tot een "steeds langer wordende lijst van irritaties" over onze relaties tussen Vlaanderen en Spanje. 

Ik denk niet dat iemand van Buitenlandse Zaken mij op de vingers durft te tikken. Dan heb je intern een diplomatieke rel 

Jan Peumans, voorzitter van het Vlaams Parlement (N-VA)

Spaanse autoriteiten vragen nu dat Buitenlandse Zaken contact opneemt met Peumans om duidelijk te maken dat de inhoud van zijn brief onaanvaardbaar is. "Buitenlandse Zaken heeft mij niets te zeggen. Punt", reageert Peumans in "De Ochtend". "Ik denk niet dat iemand van het ministerie van Buitenlandse Zaken mij op de vingers durft te tikken. Dan heb je intern een diplomatieke rel." 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageert dat zij nog steeds het buitenlandse beleid met Spanje bepalen, en niet Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans. Over een concreet gesprek met Peumans wordt echter niets gezegd. 

Lees hieronder de volledige brief van Jan Peumans. Europarlementslid voor de N-VA Mark Demesmaeker publiceerde de brief op 7 september integraal op Twitter:

Beluister hier het interview met Jan Peumans in "De Ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen