Videospeler inladen...

Neem een kijkje in het "excellent duurzame" stadhuis van Hasselt

Hasselt heeft een nieuw stadhuis, dat na een raadpleging van de Hasselaren de naam ’t Scheep kreeg (“schip” in het onvervalst Hasselts). Het is een eigentijds gebouw dat met zijn boeg boven een oude rijkswachtkazerne uitsteekt. Smaken kunnen verschillen, maar over de duurzaamheid van het gebouw valt niet veel te twisten.

Voor het ontwerp kreeg het gebouw al het BREEAM-certificaat, niveau excellent. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology, en is een international erkende methode om de duurzaamheid van een gebouw te evalueren. Op dit ogenblik onderzoeken inspecteurs of alles gebouwd is zoals gepland en kan het uiteindelijke certificaat toegekend worden. In ons land hebben maar 42 gebouwen de score excellent behaald (er is nog één niveau hoger) en het stadsbestuur van Hasselt is er trots op.

“We zijn bovendien de eerste overheidsinstelling die zelf als bouwheer gekozen heeft voor een ecologische werf,” zegt de schepen bevoegd over duurzaamheid Joost Venken (Groen). “En duurzaam hoeft niet duur te zijn. Van de 3 ingediende bouwprojecten voor het nieuwe stadhuis was het geselecteerde project het goedkoopste, maar ook het meest duurzame.”

Neem hieronder een kijkje in het nieuwe stadhuis (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Een gebouw is pas duurzaam als je er ook comfortabel kunt werken.

Ingenieur Johan Caeyers, BREEAM-assessor.

Energiezuinigheid is een evidente factor, maar dat is echt niet alles. Naast het gebruik van duurzame energiebronnen (zoals oost-west georiënteerde zonnepanelen, een KWO-installatie voor verwarming en koeling) tellen ook mee: de herkomst van de gebruikte bouwmaterialen, de energie die nodig was tijdens de bouwfase, de nabijheid van openbaar vervoer en het comfort van de mensen die in het gebouw moeten werken.

“Een gezonde en aangename werkplek moet je niet gaan verbouwen,” zegt ingenieur Johan Caeyers die met zijn bureau het BREEAM-certificaat toekent. “Als je niet moet verbouwen is je gebouw ook duurzamer.” Het gebouw is daarom ook voorzien om de gevolgen van de klimaatwijziging te trotseren en thermisch nog even comfortabel te zijn.

Onze elektrische dienstwagens mogen na de kantooruren ook door inwoners gebruikt worden. 

Schepen van duurzaamheid Joosten Venken, Groen

Hoe je het transport organiseert voor de gebruikers van het gebouw maakt ook deel uit van een duurzaam management. Het bestuur wil de personeelsleden op de fiets voor dienstverplaatsingen binnen de Grote Ring. In de kelder is een flinke fietsparkeergarage voor 486 fietsen.

Voor verdere dienstverplaatsingen zijn er elektrische auto’s en - dat is wel bijzonder – die auto’s staan ook voor de inwoners ter beschikking. Voor de organisatie heeft het bestuur een akkoord gesloten met het autodeelbedrijf Zen Car:  “Na de diensturen, ’s avonds of in het weekend, kunnen we die auto’s uitlenen aan burgers,” zegt schepen Joost Venken. “En dat hoeven niet eens inwoners van Hasselt te zijn.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen