Labour sluit nieuw brexitreferendum niet langer uit

Op het jaarlijkse congres van de Britse oppositiepartij Labour heeft een meerderheid van de leden zich achter een motie geschaard die stelt dat een nieuw brexitreferendum een optie is.

Het congres van Labour in Liverpool stond vandaag helemaal in het teken van de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De grote vraag was of Labour het toekomstige akkoord van de Britse regering met de EU zal steunen en of de Britten uiteindelijk een "final vote", een ultieme stem zouden krijgen.

Labour is al lange tijd verdeeld over de zaak: een aantal parlementsleden vindt dat aan het resultaat van 2016 - 52 procent van de Britten stemde toen voor de uitstap uit de EU - niet meer mag worden getornd. Ook leider Jeremy Corbyn steunt die zienswijze. Maar hij staat onder druk van een groeiende achterban die vindt dat Labour helemaal aan de kant moet gaan staan van de "remainers", de Britten die hopen dat de beslissing nog kan worden teruggedraaid.   

Ja, de mogelijkheid om IN de Europese Unie te blijven moet een optie zijn

"Iedereen ziet dat de onderhandelingen met de EU de foute kant opgaan" zei de zogenoemde schaduwminister voor de brexit Keir Starmer vandaag op het congres. "Labour zal tegen een slecht akkoord stemmen en al helemaal tegen een "no deal" scenario. Dat is niet waar de Britten in 2016 voor gestemd hebben." 

Concreet heeft Labour een lijst met 6 voorwaarden opgesteld waaraan een akkoord van premier May met de EU moet voldoen. Enkel dan zal de partij haar zegen geven. Als dat niet gebeurt, dan zal Labour het akkoord tegenwerken én eist de partij nieuwe verkiezingen.

Als die verkiezingen er niet komen, dan wil Labour een nieuw referendum waarbij de Britten de mogelijkheid krijgen om alsnog te kiezen om het Verenigd Koninkrijk binnen de EU de houden. 

De houding van Labour is belangrijk voor premier May want binnen haar eigen conservatieve partij heeft ze te weinig steun voor haar huidige brexitvoorstellen en -ideeën. Ze heeft daarom de stemmen van Labour nodig om een akkoord met de EU door het parlement te loodsen.

"One million march"

Ook buiten de conferentiezalen van Labour is druk uitgeoefend. Op zondag demonstreerden in Liverpool minstens 5.000 mensen om een "people's vote" te eisen. Verschillenden parlementsleden van Labour namen deel aan de manifestatie. Op 20 oktober vindt er in Londen een nationale betoging plaats. De organisatoren hopen op 1 miljoen deelnemers. 

Intussen bereidt ook de Tory-partij zich voor op haar conferentie, volgende week in Birmingham. Ook binnen de conservatieve partij is er veel verdeeldheid over de richting die het uit moet met de brexit. Hardliners zoals voormalig minister van buitenlandse zaken Boris Johnson vinden het voorstel van premier May "te soft". Verschillende conservatieve parlementsleden zouden van plan zijn om tegen haar voorstel te stemmen. 

Jeremy Corbyn leidt een verdeeld Labour over Brexit
AFP or licensors

Meest gelezen