Laurie Dieffembacq

Steeds meer Belgen geven volmachten voor het geval ze wilsonbekwaam worden

In vier jaar tijd hebben al meer dan 86.000 Belgen een voorzorgsvolmacht laten opstellen.  Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gezegd in "De inspecteur" op Radio 2. Dankzij zo’n voorzorgsvolmacht kunnen mensen hun financiële toekomst laten veiligstellen voor het moment dat ze wilsonbekwaam worden. CD&V minister Geens heeft een wetsontwerp klaar dat zal toelaten niet alleen financiële transacties maar ook persoonsgebonden wensen te regelen via een voorzorgsvolmacht.

Het aantal volmachten stijgt elk jaar, zegt minister Geens. In België zijn ongeveer 100.000 mensen wilsonbekwaam. Dat kan gaan om demente ouderen, comapatiënten, mensen met een mentale handicap of mensen met psychische stoornissen. Via een voozorgsvolmacht kunnen mensen regelen wat er met hun geld en bezittingen gebeurt op het moment dat ze wilsonbekwaam worden. Concreet wil dat zeggen dat je bijvoorbeeld kan vragen dat je huis meteen verkocht wordt van zodra je in een instelling wordt opgenomen. 

Momenteel kan je alleen voorzorgsmaatregelen treffen rond financiële transacties. Het wetsontwerp van minister Geens zal ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld op voorhand kan bepalen in welk rusthuis je geplaatst wilt worden. De notaris moet de akte registreren om dit tot een bindend document te maken. Het wetsontwerp moet wel nog worden goedgekeurd door het parlement.

"Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning", aldus Geens.

Meest gelezen