Tien jaar Plan Boommarter: meer en grotere natuurgebieden

Het Hallerbos is de voorbije jaren zo'n tien procent groter worden. Dat is een van de resultaten van Plan Boommarter, een project dat natuurgebieden in het Pajottenland en de Zennevallei wil versterken door ze bijvoorbeeld met elkaar te verbinden. Tien jaar na de lancering van Plan Boommarter zijn de eerste grote resultaten zichtbaar.

De uitbreiding van het Hallerbos is maar één realisatie van Plan Boommarter, zegt Koen Derijck van Regionaal Landschap: “We verbonden het Hallerbos met het Lembeekbos, er is ook het Warandepark dat eigenlijk via de beek daar overgaat in een reservaat. En een straat verder zit je al in het Malakoffdomein.”

De voorbije jaren zijn er in het totaal ook tien poelen en dertien hoogstamboomgaarden aangeplant en is er meer dan tien kilometer aan wegbermen of holle wegen aangelegd in Halle en omstreken. De Berendries kon door Natuurpunt en met een subsidie van de stad Halle uitgebreid worden met zo’n zes hectare. Ook zijn een aantal partners van Plan Boommarter bezig met een nieuw natuurpark in hartje Lembeek: de Zenneweide.

Doe zelf mee


Belangrijk is dat ook inwoners van de regio hun steentje kunnen bijdragen. Door voor inheemse plantensoorten te kiezen in je tuin, vergroot je de biodiversiteit. Heel wat steden en gemeenten bieden die planten aan een voordelig tarief aan. Ook is er het project Tegeltuintje dat mensen vraagt om een tegel uitbreken en bijvoorbeeld een klimplant tegen de gevel aan te planten.

Plan Boommarter is een samenwerking tussen heel wat organisaties, zoals Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, natuurgidsen, de stad Halle en de provincie Vlaams-Brabant.

Meest gelezen