Videospeler inladen...

61 transmigranten opgepakt tijdens grote controleactie in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen zijn afgelopen nacht 61 transmigranten opgepakt. Dat gebeurde tijdens een grote controleactie van de lokale en federale politie in de strijd tegen transmigratie. "Vermoedelijk zijn ook enkele mensensmokkelaars opgepakt", zegt gouverneur Carl Decaluwé bij Radio 2 West-Vlaanderen.

Afgelopen nacht was er opnieuw een grote actie naar transmigranten en mensensmokkelaars in West-Vlaanderen.  170 politieagenten werden hiervoor ingezet. De politie zette ook een helikopter en speurhonden in. Alle toegangswegen naar de haven van Zeebrugge werden gecontroleerd.

In Veurne kregen vrachtwagens en bestelwagens die van de E40 afreden of de snelweg op wilden controle. Ook vrachtwagens aan enkele grote tankstations werden gecontroleerd en aan de grens met Frankrijk werden auto's tegengehouden.

"Konden er meer zijn"

61 transmigranten werden opgepakt, maar dat konden er meer zijn zegt gouverneur Decaluwé. "Het konden er tientallen meer zijn, maar bij gebrek aan capaciteit,  op het ogenblik dat  men mensen aan het afhandelen is,  ziet men nog andere groepen lopen. Dus dit bewijst dat de druk op West-Vlaanderen groot is.

Opvallend is dat het land van herkomst van de opgepakte transmigranten dit keer heel divers is. "Het gaat om Eritreërs, mensen uit Soedan, Algerije, Marokko, Koerden. Er is geen groep die eruit sprong", zegt Decaluwé.

Als men grote groepen aantreft en oppakt, zijn er vaak problemen met de capaciteit.

Carl Decaluwé

Een deel van de afhandeling moest ter plaatse gebeuren, omdat er niet genoeg capaciteit was om de transmigranten op te vangen Steenokkerzeel. Daarom roept de gouverneur op om zo snel als mogelijk de beloofe extra plaatsen beschikbaar te maken.

"Als men hele grote groepen aantreft en oppakt, zijn er vaak problemen van capaciteit, ook op het vlak van agenten. Als men agenten inschakelt om de afhandeling van grote groepen in orde te brengen, blijft er nog weinig volk over om andere transmigranten op te pakken."

Al het mogelijke doen om tentenkampen in West-Vlaanderen te vermijden

Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Alle snelwegparkings in West-Vlaanderen zijn 's nachts gesloten. Voor de gouverneur is het duidelijk dat de problematiek zich hierdoor gewoon verplaatst.

"De transmigranten kan je niet wegtoveren, ze blijven komen. Dit blijft een gegeven. En zolang het niet aan de bron wordt aangepakt, moeten we ingrijpen. In het hele land moeten we dergelijke acties houden. Wij proberen alvast op een zo efficiënte manier tentenkampen in West-Vlaanderen te vermijden."

Beluister het gesprek met gouverneur Decaluwé:

Videospeler inladen...

Meest gelezen