Van een Bruegelkermis tot geocaching: Vlamingen op "Jij Kiest" willen meer leven in de brouwerij

Vlamingen willen dat de gemeente of de stad meer evenementen en activiteiten organiseert voor zijn inwoners. Dat blijkt uit heel wat voorstellen die ingediend zijn op jijkiest.be. Een dorpsbal ter herdenking van de bevrijding van België of een rockfestival voor senioren? U vindt het er allemaal. Een overzicht van de leukste ideeën in 5 thema's. 

1) Meer marktjes

Of het nu gaat om de wekelijkse groente- en fruitmarkt, een klassieke rommelmarkt of een kunstmarkt: Vlamingen willen er méér van, in alle vormen en maten. Naar de markt gaan is voor velen de ideale manier om te ontspannen, een mogelijkheid om eens een praatje te slaan met de buren en elkaar beter te leren kennen.

Sara uit Niel vraagt bijvoorbeeld om meer avondmarktjes te organiseren, zodat de buurtbewoners gezellig samen kunnen genieten van een hapje en een drankje. Didier uit Heusden-Zolder zou graag de cultuurmarkt Circo Paradiso terugbrengen, "een gezellige markt waarop de verschillende culturen met elkaar in contact komen".  Volgens Didier is samenleven met anderen immers gemakkelijker als je elkaar beter leert kennen.

2) Meer festivals

Heel wat indieners vragen om meer en vaker terugkerende, kleinschalige muziekfestivals. Zo stelt Wim uit Oudenaarde voor om een driedaags Oudenaarde Jazzfestival te laten doorgaan. Ook in Herentals mag er volgens Robbe wel wat vaker muziek te horen zijn in de straten, door bijvoorbeeld een wekelijks terugkerend muziekfestivalletje te organiseren tijdens de zomer. Opvallend is het voorstel van Anne uit Londerzeel. Zij wil een rockfestival voor senioren met muziek uit de jaren '40, '50 en '60. Ook ouderen kunnen immers wel wat stevigere muziek smaken, en "niet enkel schlagers en hoempapa". 

Behalve naar muziekfestivals is er ook vraag naar foodtruckfestivals. Kurt stelt bijvoorbeeld voor om met een aantal kleinschalige evenementen het leven terug naar de dorpskern van Zottegem te brengen. Een foodtruckavond, waarbij mensen samen proeven van verschillende keukens, is daar volgens hem een goed voorbeeld van. Of, zoals Karel voorstelt: betrek de lokale handelaars uit de buurt bij het foodtruckfestival. Zo kunnen de inwoners kennismaken met de lokale producten. 

Archiefbeeld foodtruckfestival Antwerpen

In Hoboken wil Rudiger dan weer een echte Bruegelkermis organiseren, ter ere van de Brabantse schilder. Bruegel schilderde in Hoboken immers zijn meesterwerk "Kermis in Hoboken" en kwam er volgens Rudiger "vaak een pint drinken". Aangezien 2019 uitgeroepen is tot Bruegeljaar, is het de uitgelezen kans om de schilder eens in de bloemetjes te zetten. 

3) Meer feesten

Vlamingen willen hun buren opnieuw beter leren kennen. Dat blijkt uit de vele populaire voorstellen rond buurt- of straatfeestjes, zoals dat van Kathleen uit Herentals. Ook voor nieuwkomers in gemeenten zouden wijkfeesten een goede zaak zijn. Het zou de integratie in de buurt vergemakkelijken, denkt Johnny uit Herselt. 

De buurtbewoners kunnen natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken, maar dan zou de gemeente wel wat financiering kunnen voorzien. Zo stelt Nuriel uit Deinze voor dat de gemeente feestcheques uitdeelt aan inwoners die iets willen organiseren voor de buurt. Deze cheques kunnen de buurtbewoners vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een buurtaperitief te financieren. 

Ook jongeren willen dat de gemeente investeert in evenementen en activiteiten. Pieter uit Lanaken stelt voor dat de gemeente meer feestjes organiseert voor jongeren. "Vroeger was er de open air party of nieuwjaarsfuif waar iedereen van Lanaken en ver daarbuiten naartoe kwam. Nu is er weinig tot niets." 

Ook in Sint-Truiden vinden jongeren dat er te weinig te doen is. Tina stelt daarom voor dat de stad meer investeert in onder andere jeugdcafés. Tom De Cock trok voor Planeet De Cock op MNM richting Limburg om het er met verschillende jongeren te hebben over Tina's voorstel. De toon was duidelijk: "Buiten ons jeugdhuis is er eigenlijk niets anders." 

Beluister hieronder het fragment uit Planeet De Cock.

4) Meer sportevenementen

Lopen is opnieuw helemaal in en dat merk je ook op jijkiest.be. De vraag naar onder andere Finse looppistes is groot. Voor Diederik uit Vilvoorde mag het zelfs nog wat verder gaan. Hij wil dat de stad meer loopevenementen organiseert met verschillende afstanden, zodat iedereen kan deelnemen. Lopen is een rage en de stad moet daarop inspelen, vindt hij. 

Archiefbeeld Ten Miles

Ook voor wie het iets rustiger mag, is er wat te vinden op jijkiest.be. Guy uit Turnhout vindt dat er meer permanente, thematische stadswandelingen zouden moeten zijn. Niet enkel worden mensen zo meer aangespoord om te bewegen, het is ook een manier om Turnhout als stad meer in de kijker te zetten. Belevingswandelingen, inclusief water, verhaaltjes en klauteren, zouden volgens Geert jong en oud naar de natuurdomeinen van Beerse kunnen leiden. Peggy wil op haar beurt mooie geocachroutes in de regio van de Hamse dijken, om zowel fietsers als wandelaars een leuke en moderne onderbreking te bieden tijdens het bewegen.  

Daarnaast stellen verschillende indieners voor om meer openbare schermen op te hangen tijdens WK- of EK-voetbalwedstrijden, zoals Adriaan uit Leuven. Vlamingen willen sport samen beleven, al dan niet met een drankje in de hand. Of dat kan bestempeld worden als “sport”, is natuurlijk maar de vraag. 

Archiefbeeld WK voetbal

5) Meer cultuur

Wat culturele evenementen betreft, zijn de voorstellen heel divers. Sommigen, zoals Ellen en Karl, willen meer (gevarieerde) culturele voorstellingen in de eigen gemeente. Anderen, zoals Patrick in Aalter, vragen om de bestaande theaters en cultuurhuizen in een nieuw jasje te steken. Aalter heeft bijvoorbeeld een oude dorpscinema, maar die ligt er al een tijdje verlaten bij. Nochtans werden hier vroeger veel kwaliteitsfilms vertoond. Patrick zou dan ook graag hebben dat de gemeente deze mooie, oude cinema opnieuw tot leven brengt.

Laura uit Stabroek wil meer activiteiten die jaarlijks kunnen terugkeren. Ze denkt daarbij aan onder andere een filmavond, halloweentocht, paaseitjesraap of kerstmarkt. Ook Bernie uit Heusden-Zolder stelt voor om een kerstmarkt te organiseren. Zo zou het stadscentrum opnieuw wat tot leven komen. 

Archiefbeeld paaseitjesraap Brussel

Nog enkele leuke voorstellen:

  • Een verenigingendag organiseren waarop alle sportclubs, jeugdbewegingen... aanwezig zijn. Zo kunnen ouders en kinderen gemakkelijker de weg vinden naar een geschikte hobby.
  • Meer buitenspeeldagen voor de allerjongsten.
  • Een boekentil plaatsen in Rotselaar, waar mensen gratis boeken kunnen lenen en ruilen.  
  • Een jaarlijkse fotowedstrijd organiseren in Mortsel.

Heb je zelf ook leuke voorstellen om het leven in je gemeente (nog) aangenamer te maken? Ga dan snel naar jijkiest.be en dien jouw voorstel in! 

Meest gelezen