Nicolas Maeterlinck

Vlaamse universiteiten richten zich tot nieuwe regering: "Investeer, anders komt basiswerking in gedrang"

De vijf Vlaamse universiteiten trekken aan de alarmbel. Door de jarenlange besparingen dreigt hun basiswerking ernstig in het gedrang te komen, zo schrijven ze in een verkiezingsmemorandum voor de nieuwe regeringen. 

“Wees wijs, investeer in grijs.” Dat is de titel van het verkiezingsmemorandum waarmee de 5 Vlaamse universiteiten samen naar de nieuwe regeringen trekken. In een hoogtechnologische samenleving, gesteund op kennis en onderzoek, rendeert het om in grijze hersencellen te investeren, legt de voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad ( VLIR), Herman Van Goethem uit. 

Als we niet opletten dan lopen de universiteiten straks het risico om zoals de bruggen en wegen wegens slecht onderhoud soms eens uit te vallen

De voorbije jaren kregen de Vlaamse universiteiten vooral met besparingen op hun werking te maken. Alleen al in 2018 werd zo 64 miljoen euro bespaard, staat in het memorandum. En door de systematische onderindexering van de afgelopen 10 jaar in de werkingstoelagen liepen de universiteiten bijna 300 miljoen euro mis. 

Ook het groeiend aantal studenten werd jarenlang niet doorgerekend, zegt Herman Van Goethem, zodat er nu 15.000 studenten zijn waar de universiteiten geen geld voor krijgen.  En ook de investeringen voor gebouwen en infrastructuur dekken maar 22 procent van de noden.

“Als we niet opletten, dan lopen de universiteiten straks het risico om een beetje te zijn zoals de bruggen en wegen die wegens slecht onderhoud soms eens kunnen uitvallen”, merkt hij op. Daarom vragen de universiteiten aan de nieuwe Vlaamse regering minstens een verdubbeling van de huidige infrastructuurgelden.

Meer mogelijkheden om buitenlands toptalent aan te trekken

De vijf Vlaamse universiteiten vragen ook meer mogelijkheden om buitenlands toptalent aan te trekken en te verlonen. En hun verhuizing naar hier moet ook veel makkelijker kunnen, want nu is dat geen sinecure, zegt Van Goethem. 

“Je hebt soms echt collega's die we niet naar hier kunnen krijgen omdat we niet tijdig de procedure hebben kunnen afronden. En de procedure is ook loodzwaar waarbij de buitenlandse onderzoekers bij wijze van spreken ongeveer gelijk worden geschakeld met transitmigranten."

Ook de strenge taalregeling moet soepeler. Wegens de beperkingen om in het Engels te doceren, moeten buitenlandse proffen die naar Vlaanderen komen Nederlands leren spreken op een hoog niveau, maar dat is moeilijk om te halen. En ook dit zet een rem om buitenlandse docenten naar hier te halen, zegt Van Goethem. 

Door de pensioenhervorming lopen we  het risico op een braindrain waarbij de allerbesten niet meer naar de universiteit gaan

Om buitenlands talent, maar ook toppers in Vlaanderen te kunnen aantrekken willen de vijf Vlaamse universiteiten ook dat de huidige aantrekkelijke pensioenen voor professoren behouden blijven. De federale regering wil die met de pensioenhervorming verlagen. Maar volgens de universiteiten zal dat meebrengen dat toptalent niet meer voor een carrière aan de universiteit zal kiezen. 

"Zeker in de richtingen exacte wetenschappen of de geneeskundige wetenschappen kunnen deze toppers elders een veel hoger loon krijgen", zegt Herman Van Goethem. “Als je wil dat zij kiezen voor een wereld van onderzoek en onderwijs dan moet je echt wel zorgen dat je meer concurrentieel bent tegenover de private sector. Door de pensioenhervorming lopen we  het risico op een braindrain waarbij de allerbesten niet meer naar de universiteit gaan en dat zou heel erg zijn.”

Meest gelezen