Rudi Vranckx wint prestigieuze Carnegie Wateler Vredesprijs en waarschuwt voor gevaren van populisme

VRT-journalist Rudi Vranckx heeft in het Vredespaleis in Den Haag de Carnegie Wateler Vredesprijs in ontvangst genomen. Tijdens de uitreiking van de prestigieuze prijs waarschuwde Vranckx in een emotionele speech voor de gevaren van het populisme.

Met zijn Vredesprijs komt Vranckx vandaag op een erelijst waarop namen prijken als Henry Kissinger, Robert Baden-Powell en Unicef. 

De organisatie roemt naast Vranckx’ “buitengewone moed en toewijding die hij laat zien bij zijn verslaggeving vanuit conflictgebieden” ook zijn betrokkenheid. Ze verwees expliciet naar Vranckx’ “Imagine Mosul”-project, waarbij hij vorige zomer 120 muziekinstrumenten inzamelde voor de muziekschool van Mosul. Die ging hij daarna ook persoonlijk afleveren (zie video onderaan). 

In zijn dankwoord benadrukte Vranckx dat hij de prijs aanvaardt in naam van al zijn beroepsgenoten. “De voorbije 25 jaar zijn zo’n tweeduizend van mijn collega’s overleden. Dit jaar gebeurde dat aan het duizelingwekkende tempo van twee gesneuvelde collega’s per week. Ze hadden hun leven ervoor over om een verhaal te vertellen.”

Angstzaaierij

Vranckx brak ook een lans voor meer nuance en menselijkheid. “Sommigen herinneren ons aan de jaren dertig, maar de geschiedenis herhaalt zich niet. Het mechanisme van uitsluiting en menselijk gedrag in tijden van angst blijft wel hetzelfde.”

"Angstzaaierij is hét bestsellerproduct van de 21ste-eeuwse politieke markt. Maar zij die angst verspreiden, leggen de fundamenten voor de oorlogsmisdaden van morgen", waarschuwde Vranckx.

Bekijk hieronder een samenvatting van Imagine Mosul

Videospeler inladen...

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen