Videospeler inladen...

Wat betekent het afschakelplan voor u? Luc Pauwels beantwoordt 5 praktische vragen

De voorbije dagen heeft u massaal uw vragen over het afschakelplan doorgestuurd. In een gesprek met Wim De Vilder geeft energiespecialist van VRT NWS Luc Pauwels antwoorden. Wij stippen deze 5 praktische vragen aan. Het volledige gesprek kan u in de bovenstaande video bekijken.

Vlaanderen (en bij uitbreiding België) is verdeeld in 8 schijven die het afwisselend en op sommige momenten 3 uur zonder stroom moeten stellen als het afschakelplan komende winter in werking treedt. In dat geval loeren verschillende praktische problemen om de hoek.

1. Valt de stroom onaangekondigd uit?

Volgens Luc Pauwels zal stroom nooit zomaar of onaangekondigd uitvallen in het kader van het afschakelplan. "Mensen zullen dagen op voorhand te horen krijgen als de schijf waarin ze wonen zonder stroom komt te vallen", zegt hij. "De media zullen hierover berichten en de overheid zal ook zelf communiceren."

2. Zal ik nog mobiel kunnen surfen?

"Operatoren vertellen me dat mobiel internet geleidelijk zal uitdoven in de schijven die zonder stroom komen te staan. Een onderbreking duurt 3 uur. Na 20 minuten valt de maximumcapaciteit van 4G weg omdat die te veel stroom verbruikt. Daarna vallen gebruikers terug op 3G en later 2G tot ze uiteindelijk enkel nog kunnen bellen. Data verbruiken zal dan niet meer kunnen."

3. Blijven de treinen rijden?

"Als schijf 8 zonder stroom komt te staan, blijven de treinen rijden. Bepaalde slagbomen werken dan niet meer en gaan automatisch dicht. Dat zou uiteraard niet in de buurt van bijvoorbeeld ziekenhuizen gebeuren, hierover heeft de overheid nagedacht."

"Als de overige schijven zonder stroom komen te staan, is het wel mogelijk dat sommige treinen niet meer rijden. Maar ook dat weten we telkens enkele dagen op voorhand."

4. Wat met mijn elektrische auto?

"Een elektrische auto laad je beter niet op piekmomenten op. Dat doe je beter voor een aangekondigde afschakeling of nadien. Ook 's nachts is een goed idee. Een elektrische auto opladen verdubbelt het gemiddelde stroomverbruik van een gezin."

5. Treedt het afschakelplan écht in werking?

"We hebben er nog nooit zo dicht bij gezeten, maar onze overheden, hoogspanningsnetwerkbeheerder Elia en producent Electrabel doen er alles aan om het te vermijden. Toch zou het kunnen. Tegelijk zijn we voorbereid. De overheid heeft plannen klaarliggen om het mensen niet al te zuur te maken."

Meest gelezen