Waar blijft mijn kiesbrief? Moet ik me ongerust maken?

Heeft u uw oproepingsbrief voor de komende gemeente­raads­verkiezingen al in de bus gekregen? En moet u zich zorgen maken als dat nog niet zo is? "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen zocht het uit.

"Het klopt dat sommige mensen hun kiesbrief al hebben gekregen en anderen nog niet", zegt Geert Demarsin, adviseur Verkiezingen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. "Dat komt doordat de gemeentebesturen los van elkaar die brief opsturen naar hun inwoners."

"Ze konden dat doen vanaf eind augustus en de brieven moeten ten laatste eind deze week de deur uit." Op die manier kan verklaard worden waarom inwoners van Rumst of Zoersel al wel hun oproepingsbrief kregen en die van de stad Antwerpen nog niet.

Te laat?
Vanaf wanneer moet u zich echt zorgen maken? "Als de brievenbus ook volgende week leeg blijft, neemt u best contact op met uw gemeentebestuur", zegt Geert Demarsin. "Misschien is uw brief verloren gegaan maar dan krijgt u van de gemeente een duplicaat." Dat kan trouwens tot 14 oktober, om 12 uur 's middags op de dag van de verkiezingen dus.

Digitaal?
Is een klassieke papieren brief nog wel van deze tijd? "Heel wat overheidscommunicatie gebeurt inderdaad al digitaal," zegt Demarsin "maar een kiesbrief naar het thuisadres blijft de enige manier waarop een gemeentebestuur al zijn inwoners persoonlijk kan bereiken. Niet iedereen heeft een e-mailadres en de gemeentebesturen houden dat ook niet bij."

Bijhouden?
Soms hoor je verhalen dat je je afgestempelde kiesbrief moet bijhouden. Klopt dat? "Er is geen wet die bepaalt hoelang je die brief moet bijhouden", zegt Geert Demarsin. "Maar het blijft het enige document dat kan bewijzen dat je bent gaan stemmen."

"In het kiesbureau wordt normaal gezien een stip naast je naam gezet. Stel dat gaat mis en je riskeert een boete, dan kan je toch aantonen dat je aan de stemplicht hebt voldaan. Ik zou dus aanraden je afgestempelde oproepingsbrief een paar maanden bij te houden."

Meest gelezen