1 miljoen euro om Vlaamse Meesters te promoten

Vandaag start een nieuwe promotiecampagne om de Vlaamse Meesters ook in Vlaanderen zelf populairder te maken. Rubens, Bruegel en Van Eyck zijn internationaal bekend, maar geen sant in eigen land, dat blijkt uit een onlinebevraging van zo'n 500 Vlamingen. 

Het lijkt een simpele vraag: zou u Vlaanderen als toeristische bestemming aanraden in het buitenland? Te weinig Vlamingen antwoorden volmondig ja op die vraag, vindt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). Daarom investeert Toerisme Vlaanderen 1 miljoen euro in een Vlaamse promotiecampagne, om zo de Vlaming bewust(er) te maken van het bestaan van Bruegel, Rubens en Van Eyck. 

Vlamingen moeten ambassadeur worden voor Vlaanderen als reisbestemming

Ben Weyts, Vlaams minister van Toerisme (N-VA)

"Vlaamse Meesters. Het zit in onze genen", zo heet de campagne die vandaag wordt gelanceerd. Via verschillende acties zullen de projecten, die eerder al in het buitenland werden gepromoot, ook in Vlaanderen bekend gemaakt worden. Zo kunt u vanaf vandaag op zoek naar 10 Bruegeliaanse figuren die verstopt zitten in de Kapellekerk in Brussel. In die kerk ligt Pieter Bruegel de Oude begraven, 1 van de zo genoemde Vlaamse Meesters.

Koken met Bruegel

Rijstpap stond 450 jaar geleden al op het menu bij Bruegel, met "De boerenbruiloft" als resultaat (zie foto hieronder). Maar ook andere eetgewoonten uit de 15e, 16e en 17e eeuw komen dit jaar aan bod. De actie "Aan tafel met de Vlaamse meesters" wil chefs vandaag inspireren om te koken zoals de Vlaamse Meesters.

De Boerenbruiloft. Pieter Bruegel De Oude. 1567, 1568

"Vlamingen moeten ambassadeur worden voor Vlaanderen als reisbestemming," vindt minister Weyts. "Zoveel vakmensen hebben nog altijd een beetje Vlaamse Meester in zich." 

25 chefs zullen de komende tijd een eigen Vlaamse Meesters-recept ontwikkelen, gebaseerd op ingrediënten, recepten of eetgewoonten van weleer. Andere acties worden nog voorbereid.

Eén van de Bruegeliaanse figuurtjes uit de Kapellekerk in Brussel

Meest gelezen