FLIP FRANSSEN

België heeft gisteren record aan stroom ingevoerd

De invoercapaciteit voor ons land bedroeg gisteren 4.941 megawatt. Dat schrijft De Standaard en wordt ons bevestigd door Elia. Dat is nog nooit eerder gebeurd.

Bijna 5.000 megawatt bedroeg onze invoercapaciteit gisteren en dat is niet weinig. De hoogspanningsnet­beheerder Elia heeft uitgerekend dat de maximale invoercapaciteit de komende winter 5.500 megawatt bedraagt. Er is trouwens de voorbije weken al geregeld veel stroom uit het buitenland geïmporteerd.  "Dat komt omdat er in België op dit moment minder stroomcapaciteit beschikbaar is", zegt woordvoerster Marleen Vanhecke van Elia.  "Er zijn maar 2 van de 7 kerncentrales actief." De rest in onderhoud. "Dat veroorzaakt krapte op de markt", zegt Vanhecke. "De leveranciers van elektriciteit gaan dan op zoek naar stroom, en dat is deels in het buitenland."

Een voorproefje voor november?

In november zal maar 1 van de 7 kerncentrales werken. Als het dan erg koud wordt, dreigt er stroomtekort. "Het is nog te vroeg om daar conclusies aan te hechten", zegt Marleen Vanhecke. "We doen al het mogelijke om zicht te krijgen op de situatie en om ons voor te bereiden op de winter." Elia gaat de problemen zeker niet uit de weg. "Het spreekt voor zich dat we naar een periode gaan met minder stroomcapaciteit en dat veroorzaakt altijd spanning op de markt. Maar we gaan al het mogelijke doen om de stroomvoorziening optimaal te garanderen."

Meest gelezen