Videospeler inladen...

Bouwsector na "Pano" over fraude met faillissementen: wetgeving moet weer strenger

 De Confederatie Bouw veroordeelt de praktijken die geschetst worden in de "Pano"-reportage over faillissementsfraude in de bouw. De Confederatie maakt zich sterk dat de meeste aannemers bona fide zijn en dat alleen de rotte appels eruit moeten. Dat kan door de wetgeving opnieuw strenger te maken en niet te snel schulden kwijt te schelden in geval een aannemer failliet gaat.

“De verhalen die Pano schetst, doen de bouwsector uiteraard geen goed en dat terwijl het hier slechts om een aantal rotte appels gaat. De overgrote meerderheid van de bouwbedrijven respecteert alle regels wel”, stelt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere van de Confederatie Bouw.

De Confederatie Bouw maakt een duidelijk onderscheid tussen enerzijds fraude met faillissementen en anderzijds een voorschot vragen. Een voorschot is een courante praktijk in de sector en moet de aannemer onder meer de kans geven om materialen aan te kopen. Fraude is iets helemaal anders en absoluut laakbaar, zegt de Confederatie.

Om die fraude aan te pakken pleit de sector voor een verstrenging van de wetgeving, want de nieuwe faillissementswet, bedoeld om het ondernemersklimaat te stimuleren, maakt fraude makkelijker. Het systeem is bekend: de aannemer laat zich frauduleus failliet verklaren en begint de volgende dag vrolijk met een nieuw bedrijf.

En dus vraagt de Confederatie Bouw om de verzoeken tot schuldkwijtschelding van een failliete aannemer “rigoureus” te beoordelen, zodat wie failliet gaat niet zo snel vrijgesteld zal worden van het betalen van de resterende schulden en dus ook niet snel een nieuwe onderneming kan oprichten.

Maar ook de bouwheer zelf kan zich indekken tegen malafide aannemers, zegt de Confederatie Bouw. Er staan tal van tips en gegevens op de website www.buildyourhome.be en op de website van de Fod Economie.

Meest gelezen