Videospeler inladen...

Elia trekt aan alarmbel: "Zelfs met Belgische én buitenlandse capaciteit, kunnen we afschakelplan niet uitsluiten"

Zelfs wanneer de Belgische én de internationale markt alle beschikbare capaciteit aanleveren, valt de activering van het afschakelplan in november niet uit te sluiten. Dat zegt Elia in een nieuw persbericht. De netbeheerder belooft tegelijk om samen met alle betrokken partijen naar een oplossing te zoeken.

"Voor de maand november is de bevoorradingszekerheid niet gegarandeerd." En: "Elia ziet voorlopig onvoldoende oplossingen die het adequaatheidsprobleem volledig kunnen wegwerken". Dat schrijft Elia in een nieuw persbericht dat even over 20 uur is verspreid.

Daarmee drukt de hoogspanningsnetwerkbeheerder in ons land zich nog somberder uit dan eerder op de dag het geval was. Elia zegt vanavond letterlijk dat de activering van het afschakelplan in november niet uit te sluiten valt, "zelfs wanneer de Belgische én internationale markt ons alle beschikbare capaciteit aanleveren (productie, vraagrespons en import)".

Enkele uren geleden had Elia een eerste keer voor een stroomtekort in november gewaarschuwd. Toen liet de netwerkbeheerder verstaan dat de 750 megawatt extra capaciteit die minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) had gevonden, niet zou volstaan om het tekort aan vermogen goed te maken. Het totale tekort zal in november immers 1.600 tot 1.700 megawatt bedragen. Dat komt omdat slechts 1 van de 7 kernreactoren in ons land die maand actief zal zijn.

"In samenspraak met minister Marghem en diversie marktpraktijken worden nu verschillende opties bekeken die oplossingen kunnen bieden", schrijft Elia vanavond. "Elia werkt zeer actief mee met de verantwoordelijke partijen in het zoeken en uitwerken van oplossingen."

"We roepen ook alle marktspelers en leveranciers op om hun wettelijke verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat hun portefeuille op elk moment in evenwicht is. Elia blijft ter beschikking van de Belgische autoriteiten voor verdere beoordelingen van de bevoorradingszekerheid tijdens de komende winter."

Meest gelezen