Grootschalige rampoefening aan Flanders Expo

Een parking vol zogezegde gewonden en doden. Zo ziet Flanders Expo er op dit moment uit. Politiewagens en ambulances rijden er af en aan voor een grote noodoefening van de politie en de hulpdiensten.

Een realistische oefening

De parking van Flanders Expo in Gent wordt vandaag omgetoverd tot een heuse crime scene. Vandaag vindt er een grote rampoefening plaats voor de politie en de hulpdiensten. Het gaat om een incident waarbij er verschillende gewonden en doden zijn. Er wordt een situatie nagespeeld die ook in de realiteit zou kunnen gebeuren. “De bedoeling is om alle procedures van de noodplanning uit te proberen”, zegt hoofdcommissaris van de politie Patrick Willocx. “In de voormiddag ligt de nadruk op de hulpdiensten. In de namiddag ligt de nadruk op het sporenonderzoek en op het onderzoek om de daders te kunnen vatten.”

Een geheim

Wat de oorzaak van de zogezegde ramp is, wordt nog niet prijsgegeven. Deze namiddag gaat de oefening namelijk voort. Dan onderzoeken de rechercheurs wat er precies aan de hand is. En om dat zo echt mogelijk te laten verlopen, blijft het thema van de oefening voorlopig nog geheim.

Ramptoeristen

Omdat tegenwoordig iedereen journalist is en geen enkel incident aan de snelheid van de sociale media kan ontkomen, is er ook gedacht aan de mogelijke ramptoeristen. Zo staat er een verwittigingsbord aan de kant van de weg. “Er zijn heel veel passanten. Mensen komen hier voorbij als ze naar de Ikea of naar een andere winkel gaan. Als zij niet weten dat dit een oefening is, dan is de kans groot dat sociale media zal ontploffen met berichten zoals ‘Een zwaar incident aan Flanders Expo’”.

Voor wie zich al zorgen maakte, er is dus niets ernstig aan de hand aan Flanders Expo.

Meest gelezen