Bill Cosby: van goede huisvader in "Cosby show" tot beschuldigingen van seksueel misbruik die zijn imago doen kelderen

De 83-jarige Amerikaanse komiek Bill Cosby is opnieuw een vrij man. Zijn veroordeling voor seksueel misbruik is ongedaan gemaakt, wegens procedurefouten. Cosby werd wereldwijd bekend door zijn rol in "The Cosby show". De afgelopen jaren kwam er een serieuze deuk in zijn imago van "America's dad". Hij werd door meer dan 60 vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Zijn veroordeling werd dan ook gezien als een overwinning voor de #metoo-beweging, die seksueel geweld op vrouwen aanklaagt. Wie is Bill Cosby?

Stand-upcomedian

Tijdens zijn studentenjob als barman begin jaren 60 ontdekt Cosby dat hij mensen makkelijk aan het lachen kan brengen. Hij probeert het dan ook al snel als stand-upcomedian.  

In 1963 is hij te zien in "The tonight show" op de Amerikaanse NBC. Dat optreden leidt tot een platencontract bij Warner Bros. Records, waar in 1964 zijn debuut-lp "Bill Cosby is a very funny fellow...right!" uitkomt, het eerste van een reeks comedy-albums. Cosby scoort vooral met grappige anekdotes uit zijn kindertijd. 

Op het album "To Russell, my brother, whom I slept with" gaat het al over de thema's die zijn hele carrière zullen terugkeren: de vader als bewaker van de orde, broers en zussen die het ene moment samenspannen en elkaar het volgende moment zitten te plagen en het vertrouwen in familiebanden. Zijn kindertijd en zijn familieleven zullen altijd een belangrijke inspiratiebron voor hem blijven. 

Bekijk hieronder een van de bekende sketches van Bill Cosby, over de Ark van Noah. 

In 2013 maakt hij na 30 jaar een comeback als stand-upcomedian op televisie. In 2014 zou hij een nieuw show lanceren via Netflix, maar die werd geannuleerd, nadat beschuldigingen opdoken rond seksueel misbruik. 

"I spy"

In 1965 krijgt Cosby een rol in "I spy" op NBC. Het is de eerste dramareeks op televisie met een Afro-Amerikaanse acteur in de hoofdrol.

Cosby speelt een undercoveragent die zich voordoet als tennisleraar. Cosby wint voor zijn vertolking drie opeenvolgende Emmy Awards, een record dat nog steeds op zijn naam staat. 

Hoewel hij alomtegenwoordig is op televisie beslist Cosby bij het begin van zijn carrière bewust geen uitspraken te doen over de relaties tussen zwarten en blanken. Wanneer een blanke naar mij luistert en dezelfde kijk op de zaak heeft, zal hij zelf wel de conclusie trekken dat we gelijk zijn, is de achterliggende redenering van Cosby. 

"Fat Albert and the Cosby kids"

Voor de animatieserie "Fat Albert and the Cosby kids" (1972-1985) put Bill Cosby uit zijn jeugd. Cosby groeit op in een armere wijk van Philadelphia. Cosby spreekt zelf verschillende stemmen in voor de reeks. Fat Albert is bekend van zijn slagzinnetje: "Hey, hey, hey!". 

Na zijn veroordeling in april 2018 maakte VRT NWS een video met een overzicht van de carrière van Cosby en zijn neergang. Die kunt u hieronder herbekijken (lees daarna verder):

Videospeler inladen...

"The Cosby show"

Maar Bill Cosby is en blijft bij het grote publiek toch vooral bekend van de sitcom "The Cosby show" (1984-1992). Het is het eerste tv-programma dat gaat over een rijk Afro-Amerikaans gezin dat in Brooklyn Heights, New York, woont. 

Cosby zelf speelt gynaecoloog Heatcliff "Cliff" Huxtable. Zijn vrouw Clair is advocaat. Samen hebben ze vijf kinderen. De reeks vertoont parallellen met zijn persoonlijke leven, want ook Cosby en zijn vrouw hebben gestudeerd, hebben een carrière en voeden samen 5 kinderen op. 

Met zijn vertolking van de wijze, warme, grappige en strenge doch rechtvaardige pater familias wint hij de harten van de Amerikanen en de rest van de wereld. 

"The Cosby show" is een van de meest populaire reeksen van de jaren 80, met zo'n 30 miljoen kijkers elke week. Cosby zal dat succes nooit meer evenaren. 

Einde jaren 90 volgt de spin-off "Cosby", waarin hij opnieuw te zien is naast Phylicia Rashad die ook al zijn vrouw speelde in "The Cosby show". 

Wanneer hij in 2014 beschuldigd wordt van seksueel misbruik worden heruitzendingen van de populaire reeks geannuleerd. 

"Kids say the darndest things"

In de tweede helft van de jaren 90 is Bill Cosby te zien in de show "Kids say the darndest things" waarin hij spreekt met kinderen, meestal tussen 3 en 8, die vaak hilarische antwoorden geven op zijn vragen. 

Veroordeling voor seksueel misbruik

In 2018 wordt Bill Cosby veroordeeld voor seksueel misbruik. Hij krijgt 3 tot 10 jaar cel. Cosby wordt schuldig bevonden aan het drogeren en aanranden van Andrea Constand in 2004. Pas in 2015 werd hij gearresteerd en aangeklaagd, slechts enkele dagen voordat de zaak zou verjaren. 

In aanloop naar het proces beschuldigden zo'n 60 vrouwen Cosby van seksueel misbruik. Als sinds de jaren 60 zou hij volgens getuigen vrouwen lastigvallen. Hij drogeert zijn slachtoffers om hen vervolgens aan te randen. Cosby heeft altijd zijn onschuld staande gehouden.

AP

De veroordeling wordt nu teruggedraaid door het hooggerechtshof van Pennsylvania wegens procedurefouten. Cosby heeft de gevangenis mogen verlaten. Hij zat twee jaar in de cel. In een tweet na zijn vrijlating benadrukt hij nogmaals dat hij zijn onschuld altijd heeft volgehouden.

Cosby na zijn vrijlating
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen