In Kortrijk mag stemmen vanaf 16 (al tellen de stemmen niet mee)

Ze hebben dan misschien nog geen officieel stemrecht, toch mag de Kortrijkse jeugd stemmen voor de gemeenteraads­verkiezingen van 14 oktober 2018. Ruim 1.500 16- en 17-jarigen in Kortrijk krijgen vanaf vandaag een oproepbrief in de bus.

Zo'n 1500 zestien- en zeventienjarigen in Kortrijk krijgen vandaag of de komende dagen een oproepbrief in de bus. Daarop staat een QR-code, waarmee ze online hun stem kunnen uitbrengen voor de kandidaten. Het gaat om een proefproject, want de stemmen tellen niet officieel mee. Toch kan de uitslag interessant zijn voor de Kortrijkse politici.

Meer vragen

Jongeren die hun stem uitbrengen, krijgen ook een aantal inhoudelijke vragen voorgeschoteld. De bedoeling is om de mening van jongeren te leren kennen over publieke ruimte, mobiliteit, vrije tijd, ... Met andere woorden: thema’s die hen na aan het hart liggen.

Resultaat

Het resultaat van de stemming wordt bekendgemaakt op zondag 14 oktober in de namiddag, nadat de stembus gesloten is. Op die manier kan het resultaat van de jongeren de uitslag van de verkiezingen niet beïnvloeden, maar krijgt het nieuwe stadsbestuur wel meteen de mening van de Kortrijkse jeugd mee.​ 

 

Meest gelezen