Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Professor Jan Wouters: "Gesprek tussen Michel en de president van Iran is signaal naar Trump" 

Het gesprek tussen onze premier Charles Michel (MR) en de president van Iran, Hassan Rouhani, was een signaal naar Trump. Dat zegt Jan Wouters, professor Internationaal Recht aan de KU Leuven in "De ochtend" op Radio 1. De twee regeringsleiders zaten gisteren samen in New York in het kader van een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Amerikaans president Trump haalde daar fors uit naar Iran en dreigde met nieuwe sancties tegen het land. 

"Het was Trump in volle doen, blakend van zelfvertrouwen, met zijn gebruikelijke statements", analyseert professor Wouters de toespraak van president Trump voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gisteren. "Hij wil dat we kijken naar de soevereniteit van landen, zonder betutteling van internationale organisaties." 

In zijn speech had Trump zware kritiek op wat hij "de agressieve dictatuur in Iran" noemt. De Amerikaanse president trok zich eerder terug uit het nucleair akkoord met Iran, en verving dat door economische sancties tegen het land. Ook Europese bedrijven kwamen daardoor in de problemen. Trump dreigde op de vergadering met nieuwe economische sancties, en om de olie-uitvoer uit Iran droog te leggen. 

"Maar tussen de lijnen door lees je ook kritiek op andere actoren", vindt professor Wouters. "Naar Duitsland, bijvoorbeeld, en eigenlijk naar de Europese Unie in het algemeen. Als Trump Polen een pluim geeft en zegt dat het land zijn soevereniteit moet verdedigen, is dat een sneer naar de Europese Unie die net in overleg is met Polen over de schending van de rechtsstaat daar."

Ommezwaai

Wouters ziet een verschuiving in de kritiek van de Amerikaanse president: "Het was opmerkelijk dat hij in vergelijking met vorig jaar erg positief was over Noord-Korea. De aandacht verschuift naar Iran." Een ommezwaai, dan? "Het hele beleid van Trump zit vol ommezwaaien", zegt de professor. "Toch is er een grote constante. Hij schurkt graag aan bij problematische, autoritaire leiders. Hij heeft duidelijk genoten van zijn topontmoeting met Kim Jong-un. Hij is al een tweede topontmoeting aan het voorbereiden."

De plaats van België

Gisteren had onze premier Charles Michel een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani. Betekenisvol, vindt Wouters. "Michels gesprek met Rouhani is mogelijk een signaal naar Trump dat zijn oproep om Iran te isoleren, niet gedragen wordt."

Onze premier klonk na het gesprek kritisch voor de uitspraken van de Amerikaanse president. "We kunnen niet aanvaarden dat de VS beslissen in welke regio's in de wereld de Europese bedrijven zaken mogen doen en economische activiteiten mogen hebben", klonk het. 

Vandaag gaat de VN-vergadering voort. Wat mag er worden verwacht? "Als je kijkt naar de agenda van de Veiligheidsraad, staat er droogjes dat er wordt gesproken over de "vernietiging van massawapens". Maar wat er wordt gevreesd, is dat Trump onvoorspelbaar wordt en dat hij het strakke script verlaat. Als hij zich opnieuw in een reality tv-show waant, zal hij mogelijk een nieuwe, persoonlijke aanval inzetten op Iran." 

Beluister hier het volledige gesprek met prof. Jan Wouters in "De Ochtend" op Radio 1: 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen