Videospeler inladen...

Waarom zouden we onze auto, fiets of boormachine niet delen?

Op jijkiest.be komen er heel wat voorstellen binnen rond deelinitiatieven. Of het nu boeken of zonnepanelen zijn: tegenwoordig kan je alles delen. Een van de voorstellen komt van Tournevie vzw, een Brusselse "gereedschapsbibliotheek" die op zoek is naar een permanent onderkomen in het centrum van Brussel.

Gereedschapsbibliotheek

Olivier Beys is een van de bezielers van de non-profitorganisatie Tournevie. Zijn collega diende een voorstel in op jijkiest.be om een permanente locatie te vinden voor hun "gereedschapsbibliotheek" in Brussel. Ze hopen daarvoor op steun van de stad.

Tournevie vzw werkt min of meer volgens de principes van een gewone bibliotheek. Het verschil is dat je er geen boeken, maar gereedschappen ontleent. Momenteel hebben ze twee vestigingen in Brussel: een in Molenbeek en een in Elsene. "Het probleem is dat het om tijdelijke locaties gaat", legt Beys uit. "We hebben nood aan een permanent onderkomen, dat we gerust ook willen delen met andere deelinitiatieven."

Videospeler inladen...

Andere deelinitiatieven

Op "Jij Kiest" zijn er ook heel wat voorstellen rond andere deelinitiatieven. Zo lezen mensen bijvoorbeeld ook graag elkaars boeken. In Leuven is er al zo'n initiatief: "de boekentil". Dat is een kast waaruit iedereen boeken kan ontlenen, om ze nadien terug te plaatsen of er een ander boek in de plaats te zetten. Charlotte Vandenberghe vond daar inspiratie om een voorstel te doen op jijkiest.be voor (meer) boekenruilkasten in Aartselaar.

Ook om zich te verplaatsen, kijken mensen vaak in de richting van deelinitiatieven. In Aarschot bijvoorbeeld vraagt Nele Weckhuyzen dat de stad autodelen stimuleert, zodat meer mensen gemotiveerd worden om het ook te doen. In Gent krijgt het voorstel van Patrice de Meyer om een flexibel deelfietsensysteem te voorzien dan weer heel wat likes.

Niets is te groot om te delen: zelfs huisje en tuintje niet. Zo vraagt Britt Jennes om cohousing betaalbaarder te maken in Leuven. Er is ook vraag op jijkiest.be om gedeelde tuinen te voorzien in steden en gemeenten.  In Gavere bijvoorbeeld vraagt iemand om gronden beschikbaar te stellen voor de hele gemeenschap.

Meest gelezen