Videospeler inladen...

Koningin Paola aangekomen in Brussels ziekenhuis voor verder onderzoek: "Geruststellende berichten"

Koningin Paola (81) is aangekomen in het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. Daar zal ze verder worden onderzocht. Afgelopen nacht kreeg ze gezondheidsproblemen tijdens haar verblijf in Venetië. Volgens RTBF gaat het om een herseninfarct (of beroerte). Volgens onze bronnen is Paola in staat om te praten en te stappen. Ze verkeert niet in levensgevaar.

Koningin Paola is vannacht onwel geworden in Venetië en is daar ook naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de RTBF gaat het om een herseninfarct of een beroerte, maar dat wil het Paleis niet bevestigen. Hoe dan ook werd ze met een waterambulance vanuit het ziekenhuis in Venetië naar de luchthaven gebracht. 

Rond 17 uur landde Paola uiteindelijk op de luchthaven van Melsbroek, van waar ze meteen werd overgebracht naar het universitair ziekenhuis Saint-Luc in Brussel voor verder onderzoek. 

"Paola wou onderzocht worden door haar eigen dokters, de artsen van Saint-Luc die haar kennen", zegt VRT NWS-journaliste Pascale Mertens ter plaatse. "We hebben intussen geruststellende berichten gekregen. Ze spreekt normaal en heeft geen verlammingsverschijnselen. De koningin is ook niet teruggevlogen met een medische vlucht, maar ze blijft een koningin en daar kunnen geen risico's mee genomen worden."

Ondertussen heeft zowel koning Filip (foto onder) als prinses Astrid koningin Paola al bezocht. 

Al langer problemen

Paola sukkelt al enkele jaren met haar gezondheid. Drie jaar geleden kampte ze met hartritmestoornissen en moest ze zeker een maand rust houden. Daarna volgden twee valpartijen: eind december 2016 liep ze daarbij in Zwitserland een wervelbreuk op, enkele maanden later brak ze haar heup en werd ze geopereerd in Saint-Luc in Brussel.

In mei reikte de koningin samen met prinses Claire nog de diploma's van de koningin Paolaprijs voor het Onderwijs uit in Brussel. Dat was de laatste keer dat Paola voor een officieel evenement in het openbaar trad. 

Koningin Paola en koning Albert verbleven de afgelopen zomermaanden naar goede traditie in Paola's geboorteland Italië. Begin deze maand was er kritiek omdat het koningspaar de herdenkingsmis voor wijlen koning Boudewijn miste. Twee weken geleden vierde Paola - op 11 september - nog haar 81ste verjaardag.

Premier Michel wenst Paola spoedig herstel

Premier Charles Michel heeft vanuit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont, koningin Paola veel beterschap gewenst. Dat zegt zijn woordvoerder.

"De premier heeft geïnformeerd naar haar gezondheid en haar veel beterschap toegewenst", klinkt het.

Italiaanse president stuurt steunbericht naar koning Filip

Herbekijk hieronder het gesprek met Pascale Mertens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen