Videospeler inladen...

Marghem: "Geen garantie dat afschakelplan niet geactiveerd moet worden"

Niemand kan voor 100 procent garanderen dat het afschakelplan deze winter niet geactiveerd zal moeten worden. Dat zegt minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) in "Terzake". De minister doet er wel alles aan om dat risico te verkleinen.

Marghem bevestigt dat er volgens ELIA tegen eind november een tekort aan elektriciteit dreigt van 1.700 MW.  De oorzaak daarvan ligt volgens haar bij producent Engie Electrabel dat vorige week beslist heeft twee extra kerncentrales op non-actief te stellen voor onderhoud waardoor er in de winter maar 1 centrale actief zal zijn.   

Na die aankondiging van Electrabel is de minister meteen op zoek gegaan naar extra capaciteit. "In drie dagen tijd hebben we al een capaciteit van 700 MW gevonden", zegt Marghem. "We moeten dat werk voortzetten om het risico te verminderen dat we het afschakelplan in werking moeten stellen.

"We bekijken daarom met Electrabel - in samenwerking met het agentschap voor de nucleaire veiligheid  FANC - om de planning van de onderhoudswerken van de kerncentrales mogelijk aan te passen en zo een extra centrale open te houden"", zegt Marghem.  

"Niemand kan voor 100 procent garanderen dat het afschakelplan niet geactiveerd zal moeten worden", geeft Marghem toe, maar de regering werkt nu aan het vinden van extra capaciteit en hoe meer capaciteit we vinden des te meer verkleint het risico dat we het afschakelplan nodig zullen hebben."

De minister geeft ook toe dat we nu bijna een "feitelijke kernstop" meemaken, maar zonder begeleidingsplan."In 2003 hebben we beslist om in 2025 de kerncentrales te sluiten. We hadden toen, en dat is niet gebeurd, een overgangsplan moeten hebben. Het is pas deze regering die zo'n plan heeft opgesteld, het Energiepact".

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wollants: "Onderhoud kerncentrale uitstellen"

Om de 1.000 MW extra stroom te vinden, moeten er verschillende pistes bewandeld worden, zegt Kamerlid Bert Wollants (N-VA). "Ik heb in de commissie al verwezen naar de kerncentrale Tihange 1, die net stilligt op het moment dat wij de stroom het meeste nodig hebben."

"Ik denk dat moet onderzocht worden of we bijvoorbeeld het onderhoud van die centrale wat kunnen verschuiven, zodat die centrale wel stroom kan leveren op het moment dat wij met tekorten zitten, of dat we ze gewoon vroeger van nieuwe brandstof voorzien zodat ze weer 18 maanden kan draaien", zegt Wollants.  

"Daarnaast moeten we ook kijken naar bedrijven die zich ertoe kunnen verbinden om iets minder te verbruiken tijdens de piekuren en dat soort zaken meer. Maar daarvoor verwachten we dat minister Marghem met oplossingen komt om zekerheid te geven aan de gezinnen en de bedrijven",  zegt Wollants.

Videospeler inladen...

Meest gelezen