Videospeler inladen...

Marghem haalt extra stroom uit gascentrales

"Op vier dagen tijd heb ik 750 megawatt gerecupereerd", klopt minister van Energie Marghem (MR) zich op de borst. Engie Electrabel garandeert die extra energie. Daarvoor zet de energieproducent vooral gascentrales in, zoals die van Vilvoorde. Eerder bleek dat er in november mogelijk een stroomtekort komt, omdat maar één van de zeven kerncentrales zal draaien. "Het is een eerste stap en nog niet voldoende", zegt de minister meteen. 

Marie Christine Marghem, de federale minister van Energie (MR), wordt al enkele dagen druk uitgehoord over een mogelijk stroomtekort in november. Omdat onverwacht maar één van de zeven kerncentrales in België zal draaien, vrezen sommigen dat in november het licht uitgaat.

Marghem wees tot nu toe vooral naar energieproducent Engie Electrabel. Die garanderen nu dat ze 750 megawatt extra leveren vanaf november. Een beetje perspectief: volgens netwerkbeheerder Elia is er voor november 8.000 megawatt beschikbaar, terwijl er in november 2017 soms 14.000 megawatt nodig was. 

250 megawatt van de extra 750 komt van de gascentrale van Vilvoorde. Die gascentrale is geen eigendom van Electrabel, maar van Energy Market, een Bulgaars bedrijf. Engie Electrabel sloot daarmee een deal, zoals eerder werd verwacht. "Daarnaast kan de groep tijdens de piekuren de productiviteit van de gascentrales opdrijven met 100 megawatt", staat in een persbericht. 

Maar dat levert in totaal nog maar 350 megawatt op. Engie Electrabel geeft een garantie voor 750 megawatt. Nog 200 megawatt zou van "ondersteunende eenheden" komen. Daarnaast worden "bijkomende oplossingen voor een minimum van 200 megawatt bestudeerd."

Buitenlandse stroom

Marghem had intussen ook contact met haar collega's in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Volgens De Standaard voert België al heel wat stroom in, maar zou vooral via Duitsland nog plaats kunnen worden vrijgemaakt.

Meest gelezen