Videospeler inladen...

Marghem "vecht voor elke megawatt" en "staat open" voor btw-verlaging

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft zich in het parlement moeten verantwoorden over de onzekere energiesituatie komende winter. De minister zei dat ze blijft zoeken naar extra capaciteit en haalde opnieuw uit naar Engie-Electrabel, de uitbater van de kerncentrales. De extra kosten die de energieproblemen met zich zouden meebrengen wil Marghem proberen te verhalen op Electrabel en ze staat ook open voor een btw-verlaging. 

Minister Marghem kwam naar de bevoegde Kamercommissie met het nieuws dat ze intussen 750 megawatt aan stroom heeft gevonden om een mogelijk tekort in november op te vangen. "Onder druk van de regering zal Electrabel daarvoor zorgen. De details moeten nog gefinaliseerd worden, maar de baas heeft me dat gisteravond bevestigd."

Details kregen we inderdaad nog niet vandaag van de minister. Netbeheerder Elia en Electrabel moeten pas volgende week naar de Kamercommissie komen. Bovendien zal die 750 megawatt hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn. "We blijven verder zoeken", zei Marghem daarover. "Ik vecht voor elke megawatt". De regering kijkt daarvoor onder meer naar Frankrijk. Maar onze zuiderburen kunnen ons op dit moment nog niet helpen aangezien ze hun winterplan nog niet afhebben, liet Marghem weten.

Deze namiddag zit een werkgroep met onder meer Electrabel, Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, het kabinet en energiewaakhond CREG samen om te bekijken of de onderhoudswerkzaamheden aan de kerncentrales niet anders georganiseerd kunnen worden zodat er nog extra capaciteit vrijkomt

Wie gaat betalen?

Hoe dan ook kreeg minister Marghem heel wat kritiek te slikken. Ze kreeg vanuit de oppositie te horen dat ze niet voorzienig genoeg was geweest en dat ze veel te goedgelovig is geweest tegenover Engie-Electrabel. Bovendien - zo waarschuwde onder meer oppositiepartij SP.A - zal er mogelijk niet alleen in november een probleem zijn. "Uw best doen is niet goed genoeg", liet ook de meerderheid optekenen.

Marghem zelf wees andermaal met een beschuldigende vinger naar uitbater Engie-Electrabel. "Het is choquerend dat een dominante operator de onderhoudswerkzaamheden aan de kerncentrales realiseert tijdens de winterperiode." De extra kosten die het mogelijke energietekort met zich zullen meebrengen, wil de minister daarom verhalen op Engie-Electrabel. Oppositiepartij Défi merkte daarbij op dat dat allicht juridisch erg moeilijk zal zijn. 

De socialistische oppositiepartijen en het extreemlinkse PVDA stellen ook voor om de btw op elektriciteit van 21 procent naar 6 procent te brengen, om de factuur voor de consument te verlichten. Wat dat betreft heeft de minister naar eigen zeggen "een open geest", al wees ze er meteen op dat haar coalitiepartners - in het bijzonder bevoegd N-VA-minister Johan Van Overtveldt - daar niet meteen warm voor lopen.

Meest gelezen