Foto Kurt

Meeuwen, toeristen of toch honden? De 5 meest voorkomende ergernissen aan de kust

Op jijkiest.be zijn ondertussen al ruim 7000 voorstellen ingediend om het leven in steden en gemeenten (nog) aangenamer te maken. Zo’n 42% van die voorstellen gaat over mobiliteit en (verkeers)veiligheid. Dat maakt van mobiliteit en (verkeers)veiligheid dé grootste thema's in Vlaanderen. De kustgemeenten wijken echter wat af van deze “trend”. Daar worden in verhouding meer voorstellen gedaan rond netheid en (zwerf)vuilnis dan in de rest van Vlaanderen. Een overzicht van de 5 meest terugkerende thema’s

1. Meeuwen

De kust zonder meeuwen, we kunnen het ons maar moeilijk inbeelden. De dieren zijn onlosmakelijk verbonden met het zeeleven. Toch zijn de zeevogels niet altijd even geliefd in de kustgemeenten. Ze veroorzaken namelijk veel overlast door de vuilniszakken kapot te prikken, op zoek naar voedselrestjes. Hoe dat probleem kan worden opgelost, daar zijn de meningen over verdeeld. Een greep uit de voorstellen:

  • Afgesloten vuilnisbakken plaatsen waar mensen hun vuilniszakken in kunnen steken. 
  • Een rubberen vuilniszak gebruiken in plaats van een plastieken.
  • Verzonken vuilniscontainers plaatsen.
  • Meeuwenhaken installeren. Dat zijn haken om vuilniszakken aan te hangen, zodat de meeuwen er niet bij kunnen. Luc uit Oostende wijst er echter op dat de meeuwenhaken niet altijd even succesvol zijn. Zelfs als de vuilniszakken worden opgehangen, kunnen meeuwen ze nog altijd stuk maken. Hij vraagt de gemeente om een betere oplossing, en roept op tot "minder haat tegen de meeuwen". 

2. Van stoep tot dijk

Een aantal indieners vindt dat de uitstraling van de kustgemeenten wel wat beter kan, zeker wat de stoep en de dijk betreft.

Zo stelt Danny uit Blankenberge voor dat de gemeente meer inzet op het verdelgen van het onkruid op de stoep en de voetpaden. "Voor het imago van Blankenberge is dit niet al te best."

Pierre gelooft dat Bredene al heel wat aantrekkelijker zou worden met wat meer bloemen in het straatbeeld. De dijk in Koksijde zou dan weer eens wat vaker een schoonmaakbeurt kunnen gebruiken, zegt Stefaan

Foto "Jij Kiest"

3. Honden

"Honden veroorzaken vaak overlast: poep op de stoep, vervelend blaffen naar elkaar... Iedereen die vaak aan de kust zit, kent het fenomeen." Rob uit Koksijde stelt daarom voor om de baasjes van honden een verblijfstaks te laten betalen voor hun huisdier. Toeristen die overnachten aan de kust moeten ook al zo'n verblijfstaks betalen. De prijs daarvan is afhankelijk van de duur van het verblijf. Ook honden(eigenaars) zouden volgens Rob zo'n taks moeten betalen, om te compenseren voor de overlast die de dieren bezorgen. Yves uit Knokke-Heist sluit zich daarbij aan: "Er zou terug een hondenbelasting moeten worden ingevoerd." 

Ook in De Panne wordt er gewezen op de overlast die honden bezorgen in de kustgemeenten. Het gaat dan vooral om baasjes die het nalaten om de hondenpoep op te ruimen. Daarom stellen Marc en Corinne voor dat hun gemeenten meer investeren in hondentoiletten of hondenpoepbuizen. 

De loslopende honden op het strand en in de duinen leiden volgens sommigen ook tot overlast. "Kinderen moeten spelen tussen loslopende honden, de jogger moet uitkijken in de duinbossen...". Ria uit De Haan vraagt daarom om een duidelijker hondenbeleid: honden verbieden op plaatsen waar kinderen komen en losloopzones voor honden creëren. Robert uit Knokke-Heist stelt iets gelijkaardigs voor. Hij wil een totaalverbod van honden op het strand, maar dan moeten er wel afzonderlijke zones worden gecreëerd waar honden en hun baasjes terechtkunnen. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

4. Openbare toiletten

Uit de voorstellen blijkt dat er te weinig (gratis) openbare toiletten zijn in sommige kustgemeenten. Dat is onder andere het geval in Koksijde en Oostende. Door het tekort aan openbare toiletten moeten toeristen en inwoners die een stranddagje hebben gepland, zich wenden tot de cafés op de dijk, waar ze vaak een drankje moeten bestellen voor ze het toilet mogen gebruiken.  

De openbare toiletten die de gemeente moet plaatsen, moeten daarnaast ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Rolstoelgebruikers moeten de mogelijkheid hebben om de toiletten te gebruiken, en dat is nog te weinig het geval.

Maar zelfs als er openbare toiletten zijn, dan betekent dat niet altijd dat iedereen tevreden is met de locatie ervan. Zo vindt Johan uit Knokke-Heist dat de urinoirs in het midden van de Lippenslaan verplaatst zouden mogen worden. "Plassende mannen op een meter van de auto's en tegenover het gemeentehuis, dat is niet echt het welkomstbeeld dat je van Knokke verwacht." 

5. (Zwerf)vuilnis

De kust is al van oudsher een trekpleister voor toeristen om te genieten van zon, zee en strand. Het probleem is dat niet alle toeristen het strand even netjes achterlaten. Blikjes, plastic verpakkingen, sigarettenpeuken... Het strand ligt er soms mee bezaaid.

Stephan uit Oostende vraagt dan ook aan de gemeente om duidelijker te communiceren naar de toeristen toe, dat ze hun vuilnis niet zomaar mogen achterlaten op het strand. Al is het maar met een bord aan het station. Ook Anita uit Middelkerke vindt dat de toeristen wel wat meer zouden mogen opruimen: "Het strand is er voor het zand."

Archiefbeeld De Panne

Voor Jan uit Blankenberge mag het zelfs een stuk verder gaan dan duidelijke communicatie. Er moet strenger gecontroleerd worden, en strandvervuilers moeten GAS-boetes of werkstraffen krijgen. Want vuilnis achterlaten, dat kan volgens hem echt niet meer de dag van vandaag. 

Daarnaast kan de gemeente ook meer vuilnisbakken plaatsen zodat mensen minder snel geneigd zijn hun vuilnis op de grond te gooien. Ook de vuilnisbakken vaker ledigen, zou al een hele stap in de goede richting zijn. Want nu zijn ze vaak al snel vol, waardoor mensen hun vuilnis naast de vuilnisbak zetten.  

Meest gelezen